Olika förutsättningar

Alla som påbörjar sin körkortsutbildning gör det med någon form av förväntning. Vissa sporras positivt av utmaningen medan andra fylls av farhågor och tvivel på sig själva. När allting sedan drar igång tar några stora språng och utvecklas i snabb takt. De verkar födda till att köra bil. För andra tar det tid och de gör knappt synbara framsteg. De upplever det som att de inte har någon utvecklingskurva alls.

Under min tid som förarprövare mötte jag personer som kört hundratals körlektioner men som ändå inte klarade att ta sig igenom ett körprov. Som jag nämnt ovan fanns det dem med bara ett tjogtal lektioner i ryggen som klarade körprovet galant. Hur kan det vara så stor skillnad? Varje trafikskola har någon eller några s.k. långkörare där både lärare och elev tvivlar på att de någonsin ska nå målet.

Jag tror det beror på att vissa (mycket få dock) inte har vad det krävs för att ta ett körkort. Det finns ett slags gräns för vad de klarar av. När deras gräns är nådd spelar det ingen roll hur många fler körlektioner de tar. De blir ändå inte bättre.

Det är fel att jämföra sig med andra då resultatet blir så missvisande. Om du kräver mer tid på dig för att lära bilkörningens ABC, ska du inte bli nedslagen för att någon annan bara verkar glida förbi dig utan nämnvärd ansträngning. Du som tar längre tid på dig för att lära dig bilkörning är säkert snabbare och mer lättlärd på andra områden. Vi har alla våra starka respektive mindre starka sidor. Minns du bilden ovan? Den med djuren som alla fick samma uppgift; att klättra upp i ett träd? Uppgiften var densamma men de personliga förutsättningarna varierade kraftigt.

Ta du den tid det tar för dig att bli en bra bilförare och jämför dig inte med andra! Ditt värde som människa baseras inte på om du har lätt för att köra bil, om du tar lång tid på dig eller om du inte alls lyckas ta körkort. Kom ihåg det!

Så här säger Maria-Alexandra om sin erfarenhet av just detta:

Jag var väldigt tveksam på om jag någonsin skulle klara att köra en bil när jag påbörjade min utbildning, och tog därför allt i snigeltakt. Många har redan trafikvana (från moppe, cykel etc) eller bilförståelse (lekt med bilar, motorer etc) men jag startade på NOLL.
Totalt så övningskörde jag privat i över 1,5 år och tog ca 20-25 lektioner på bilskola, men sen var körkortet mitt🙂”

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

4 kommentarer

  1. Jag var väldigt tveksam på om jag någonsin skulle klara att köra en bil när jag påbörjade min utbildning, och tog därför allt i snigeltakt. Många har redan trafikvana (från moppe, cykel etc) eller bilförståelse (lekt med bilar, motorer etc) men jag startade på NOLL.
    Totalt så övningskörde jag privat i över 1,5 år och tog ca 20-25 lektioner på bilskola, men sen var körkortet mitt 🙂

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s