Svart eller vitt

Ofta få jag frågor om vilken hastighet som är den rätta i ett speciellt område eller vilken växel man ska ha i en given korsning. Relevanta frågor på sitt sätt, men samtidigt visar de på en stor brist, nämligen att det är bestämt vilken hastighet eller växel man ska ha i det eller det läget. Du som frågar efter dessa saker har ännu en bit att gå innan du är framme vid målet: Att bli en självständig förare.
Självklart är det viktigt att veta vilken som är högsta tillåtna hastighet på den plats där du kör, men om omständigheterna säger något annat så gäller inte vägmärket om 30 som du nyss såg. När du kör i ett område där det är skymda korsningar eller utfarter så är 30 ofta för fort och då gäller inte 30 längre. Då gäller en annan lägre hastighet. Obs att detta endast gäller hastigheter UNDER högsta tillåtna hastighet. Det är aldrig okej i lagens ögon att köra ÖVER gällande hastighet bara för att omständigheterna verkar tillåta det!

I Trafikförordningen kan vi läsa detta om hastighet:

Hastighet

14 § Ett fordons hastighet skall anpassas till vad trafiksäkerheten kräver. Hänsyn skall tas till väg-, terräng-, väderleks- och siktförhållandena, fordonets skick och belastning samt trafikförhållandena i övrigt. Hastigheten får aldrig vara högre än att föraren behåller kontrollen över fordonet och kan stanna det på den del av den framförvarande vägen eller terrängen som han eller hon kan överblicka och framför varje hinder som går att förutse.

Det är denna paragraf en trafikinspektör bedömer din hastighet efter, inte främst efter vad det står på vägmärket du just passerade. Detta är viktigt att vara medveten om. Tänk också på att det är viktigt att kunna variera din hastighet. Bara för att det var en skymd sektion alldeles nyss, så kanske sikten är bättre på en del av den sträcka som ligger framför dig. Tänk igenom vad orden anpassad hastighet betyder.

I Trafikförordningen står det ingenting om växelval, men principen är densamma som för hastighet. Du måste lära dig att anpassa växelvalet efter situationen. Situationen kan vara sikten, samspelet eller vilken bil du för tillfället kör. Fastna inte i absoluteter! Försök lära dig att göra en ny bedömning från korsning till korsning, vilken växel som är rätt. När du tänker på detta sätt är du på väg att mot självständighet i din bilkörning.

4 kommentarer

 1. Hej, jag har en fråga angående körfält. Säg att det är bilar som är parkerade längst till höger, eller en bil står med öppen dörr, eller något annat som blockerar en bit av körfältet jag kör i, ska jag då byta helt till det andra körfältet (som kan vara för motsatt riktning eller så kan det vara för samma riktning) eller kan jag köra liksom i mitten, mellan två körfält

  Gilla

  1. Hej M!
   Precis som med de flesta frågor som har med olika trafiksituationer att göra, så går det inte att svara med ett enkelt gör si gör så. Du måste lära dig att i varje given situation göra en bedömning av vad som är det rätta i just den situationen. Vad man ändå kan säga är, att om mötande trafik så tillåter (fritt på mötande) är det aldrig fel att gå helt över i det motsatta körfältet. Tyvärr kan jag nog inte ge mer konkret svar än så på dina frågor.
   Se till att ha goda marginaler och en anpassad hastighet så ska du se att du klarar dig bra.

   Gilla

   1. Tack! En till fråga; i vissa cirkulationsplatser med två körfält är det ibland en avfart som är bara 1 körfält. Är det personen i högra eller vänstra fältet som har företräde ut?

    Gilla

   2. Hej M!
    Svaret på din fråga ligger i att den som befinner sig i det inre körfältet måste byta körfält för att svänga ut och då ligger ansvaret på hen att göra det på ett trafiksäkert sätt. Tänk också på att det inte heter företräde utan väjningsplikt. Ingen har företräde i trafiken. Alla trafikanter har sin skyldighet att medverka till att undvika trafikolyckor, så för att undvika en sådan kan du behöva väja även om skyldigheten egentligen ligger på din medtrafikant.

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s