Vilka fel släpper inspektören?

Jag har blivit tillfrågad att skriva om vilka fel inspektören kan släppa under ett körprov. Med andra ord, vad kan du komma undan med och ändå bli godkänd?
Det är väldigt svårt att svara på den frågan, då allting som sker under körprovet vägs samman i en helhetsbedömning. I vissa fall kan du klara dig även om du missar en högerregelskorsning, medan personen som kör efter dig blir underkänd för detsamma. När jag var trafikinspektör brukade jag ibland visualisera en vågskål. I vågskålen hamnade det som var bra på plussidan och det som var mindre bra hamnade på minussidan. Ett rejält misstag kunde väga så tungt att alla bra saker ändå inte lyckades balansera upp vågskålen. Men de gånger det rörde sig om i sammanhanget små fel kunde de komma undan med flera misstag. Jag skriver i fetstil och understruket för att det är sammanhanget som avgör hur en händelse bedöms. Det är endast med de grova missarna som sammanhanget inte spelar någon roll.

Om din körning är bra kan du komma undan med att korsa en heldragen linje, att inte väja i en korsning med högerregeln, att inte stanna till 100% vid en stopplikt, att parkera snett och att få några motorstopp, att vara tveksam på en gata med huvudled, att inte accelerera tillräckligt på en påfart eller att sakta in för mycket vid en avfart och att placera dig fel i en korsning. Under körprovet skapar sig inspektören en känsla för hur du kommer att fungera på egen hand i trafiken och det är den känslan som ligger till grund för resultatet.

Jag har skrivit det förut men det tål att upprepas:
Du ska göra en helhetsbedömning utifrån kursplanens må loch kompetensområden. Det innebär att du ska kunna göra en bedömning utan att enstaka brister som är av liten betydelse för trafiksäkerheten påverkar resultatet.” Ur Trafikverket Handledning Körprov Grund. Detta är vad trafikinspektören ska förhålla sig till när hen bedömer ett körprov. Men, varje körprov är unikt och kan inte jämföras med ett annat.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

6 kommentarer

 1. Vad anser du om att trafikinspektörer säger efter uppkörningen att hen tar på sig 2 saker som ledde till fel? Och sen underkänner och säger att jag ska gå hem och bryta ihop. Hen tog alltså på sig att hen gav instruktioner alldeles försent före en sväng samt att hen gav fel instruktioner i en rondell. Vilket ledde till att jag stressades upp och hade gjort rätt från början men fick alltså underkänt.
  Bör jag inte anmäla detta? Det är väl en form av tjänstefel?

  Gilla

  1. Hej Fredrik! Det hände även mig under min tjänsteutövning att jag tog på mig del av ansvaret för att en aspirant gjorde fel. Den gång en sådan sak hände, som ett av flera fel vilka ledde till underkänt, påtalade jag detta faktum efter avslutad körning. Om det däremot förhöll sig så att körningen blivit godkänd om mina misstag (t.ex. sen dirigering) inte skett gav jag aspiranten ett godkänt resultat.
   Det är förstås svårt för mig att uttala mig specifikt om just din körning, men det låter som att du har skäl att åtminstone diskutera saken med berörd kontorschef. Vad utfallet blir törs jag inte sia om men det kan finnas skäl till att du får ett körprov till godo.

   Gilla

 2. Hej jag har haft Uppkörning idag det enda felet som jag hade det var trafikbeteende. Inspektoren sa att på en övergångstället som gående har företräd skulle jag inte stanna för gående var halv meter lång och jag stressa bilisterna bakom mig. Jag har läst och lärt mig att på en övergångställe gående och cyklist har företräd. Jag undrar var det liten onöjd att bli underkänt bara får den felet.

  Gilla

  1. Hej!
   Eftersom jag inte vet hur det såg ut på platsen eller i just den situationen kan jag inte svara på din fråga. Jag är däremot säker på att inspektören hade goda skäl att underkänna. Ge inte upp!

   Gilla

 3. Hej! Jag har min uppkörning nästa torsdag, och jag undrar om man ska ha med sig något mer till körprovet än giltig legitimation och sunt förnuft? Läste någonstans att man ska ha med papper på att man genomfört riskutbildningarna, behövs det? Något annat man borde ta med sig?

  Gilla

  1. Hej M!
   Nej, det är ingenting annat än din godkända och giltiga ID-handling du behöver ha med dig till din uppkörning. Tänk också på att vara på plats i god tid.
   Lycka till på torsdag!
   /Rune

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s