Gående vid övergångsställe

Det här blir det kortaste inlägget hittills men inte desto mindre viktigt. När du släpper över en gående på övergångsstället, rulla inte framåt då! Se till att stanna så att den som går över gatan slipper känna stressen från din bil som rullar framåt och närmare. 

Comprende?

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

12 kommentarer

 1. Jag har någon gång lärt mig att man inte får köra igen förrän fotgängaren är helt uppe på refug/trottoar. Är det två körfält (Samma riktning eller mötande) utan refug mellan, och jag står vid det fotgängaren passerar först, måste jag stå kvar tills fotgängaren även passerat det andra körfältet.
  Om jag står i höger körfält, fotgängaren går från höger mot vänster kör ofta bilen på min vänstra sida (Mötande eller samma riktning) en päronsväng över på min sida och stryker hälarna på fotgängaren. Jag ser även samma när jag går. De allra flesta kör päronsväng runt fotgängaren när den är halvvägs över, eller i bästa fall nästan över.
  Jag har letat, var står det i lagtexten när bilisten får köra igen? Jag hittar att man ska stanna, men inte när man får köra.

  Gilla

  1. Hej Johan!
   Den eller de principer du nämner avseende fordon vs gående vid övergångsställen är god, men får eller ska inte tillämpas slaviskt. Du ska självklart inte köra en päronsväng runt de gående, vilket jag inte tror att du gör.
   På länken från Transportstyrelsen nedan förklaras (väl pedagogiskt kanske) men tydligt vad som gäller.

   Frasen ”får köra vidare om det kan ske utan fara eller hinder” (ca 1.30 in i filmen) säger allt vi behöver veta – sedan är frågan hur detta bäst tillämpas! Det enda sättet att avgöra det på är att träna och att uppöva den förmågan. Prata med din handledare/trafiklärare och diskutera er emellan.

   https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Generella-trafikregler/Overgangsstalle/

   Gilla

   1. Tack, det var en mer exakt definition av ”får köra vidare om det kan ske utan fara eller hinder” som jag letar efter. Jag står inte alltid kvar tills de är helt över på andra sidan, men kör aldrig medan de är i mitt körfält. Men jag ser i stort sett ingen annan som inte är inne på övergångsstället innan fotgängaren har mindre än en meter kvar till trottoar eller mittlinje/körfältslinje. Så om ”får köra vidare om det kan ske utan fara eller hinder” är en decimeter bakom hälen under kraftig acceleration, eller långsamt smyga en halvmeter bakom? Jag tänker inte börja stressa fotgängare, men nyfiken på vad som gäller eftersom de flesta stressar på dem ordentligt. Omkörning i hög hastighet är också vanligt. Och trafikpoliser finns ju knappt några kvar.
    Jag har haft körkort sedan 1990, så jag har ingen handledare. Men det finns inte många ställen att fråga på. Poliserna på 11414 kan inte mycket om trafik, mer än vanligt folk med körkort. Och har nog inte tid heller.

    Gilla

   2. Hej igen!

    Jaså du har körkort! De flesta som frågar här har inte det därför antog jag bara. Ursäkta mig.

    Det finns inte exakt stipulerat vad ”utan fara eller hinder” innebär, men det innehålla att de oskyddade trafikanterna (gående) ges en generös marginal så att de slipper känna något obehag.

    Det är en hel del som överlåts till förarens ansvar att bedöma och avgöra, bl.a. hur ett övergångsställe ska passeras.

    Du är välkommen att ställa frågor så ska jag svara efter bästa förmåga.

    Gilla

 2. En liten fråga! Jag kuggade min uppkörning och letar efter nya tider men i närheten av mig finns inga lediga tider förrän i januari. Finns det något sätt att få tid tidigare? Bör jag ringa varje dag och fråga, jag tänker om någon avbokar? Har du något tips?

  Gilla

  1. Det enda du kan göra då är att ringa eller söka tider via internet, så ofta du bara kan, för att se om det blir några tider tillgänglig. Har du annars möjlighet att söka tider för körning på annan ort?

   Gilla

   1. Jag söker tider runt 2h från där jag bor, men även där är det januari tyvärr. Kanske populär tid att köra upp nu?

    Gilla

 3. Ibland när jag ser att någon ska gå över gatan så saktar jag ned mycket lite innan övergångsstället och så krypkör jag fram, är det inte bra alltså?

  Gilla

  1. God morgon M!
   Nja, det beror förstås på situationen. För att ta frågan tillbaka till dig själv: Hur upplever du det när du ska gå över gatan och någon rullar/krypkör sakta mot dig? Kan du känna dig stressad och pressad att skynda dig på så att föraren kommer fram snabbare?

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s