K-O-N-S-P-I-R-A-T-I-O-N-S-T-E-O-R-I-E-R

Många är de olika konspirationsteorier som rör sig kring körprovet i allmänhet och kring inspektören i synnerhet. Det senaste jag läste var den om att en inspektör underkänner en aspirant för att en annan inspektör gjort detsamma förut med samma aspirant. Den inspektören vill alltså inte att den första inspektören ska framstå som dum och okunnig. Inspektörer täcker alltså upp varandra genom att underkänna. Verkar det logiskt? Nej, tänkte väl det!

Det finns ingen som helst sanning i att det skulle förhålla sig så. En inspektör vet ifall det är ett omprov innan körprovets början, men inspektören vet inte vem som bedömt provet (såvida inspektören inte loggar in i systemet och söker fram denna information – men när skulle inspektören finna tid för detta?).

Det fanns gånger då jag undrade om jag helt tappat stinget som inspektör. När aspiranten kom för ett omprov och det tidigare protokollet (bara någon dag gammalt) skrek TRAFIKFARA!, genom att det var nedsållat med anmärkningar och allting ändå flöt på bra. Då fick jag tänka att detta är ett nytt körprov och nya förutsättningar. Aspiranten kan inte bli bedömd utifrån sin förra körning utan på vad hen uppvisar denna gång. Det gick inte att basera sin bedömning på vad en annan inspektör bedömt ett par dagar före bara för att den inspektören skulle se bra ut. Hur skulle då det få mig att se ut? 

Nej, var lika misstänksamma mot konspirationsteorierna som ni i vissa fall är mot inspektörerna, så slipper ni många oroliga nätter fram till uppkörningen.

Ps. Sitter du inne med en konspirationsteori, där Trafikverket/inspektören är inblandad, får du gärna dela den i kommentarsfältet, så att jag kan ta död på den. Ds.

9 kommentarer

 1. Hej Rune, jag har en fråga om teoriprovet, många jag känner säger att teoriprovet är omfurmelerad* är frågorna helt omfurmelerad** eller är det bara några ord i meningarna. Det kan även komma frågor som är väldigt liknande men har man pluggat på och nöttat så ska det inte vara ett problem, har själv inte gjort den än men har hört av kära och nära som gjort provet.
  med vänliga hälsningar/anonym

  Gilla

   1. Tack för svaret det ska jag tänka på att läsa noga och kolla vad dem vill för något

    Med vänliga hälsningar
    anonym

    Gilla

 2. Är det vanligt att eleven får panik på körprovet. Är nervös att det ska hända mig. Speciellt om jag gör något fel.

  Gilla

  1. Det är inte vanligt att eleven/aspiranten får panik på körprovet. Det händer ibland att den som gör ett misstag ger upp och slutar försöka om hen gör ett större misstag. Mitt råd är att inte själv bedöma körningen utan överlämna den delen till inspektören. Då kan du s.a.s. göra din grej med mindre anspänning och de misstag du gör (alla gör dem) får inte samma betydelse för dig. Ha i minnet att inspektören vill att det ska gå bra för dig och att du ska lyckas med ditt körprov.

   Gilla

   1. Inspektören uppmanade i dag min son att ”köra tillbaka samma väg vi kom”. Problemet var att vi kom från en tvåfilig motorväg och infarten var enkelriktad. Sonen blev helt ställd och stod alldeles stilla framför den enkelriktade infarten(från fel håll, alltså)när vi lämnade hotellparkeringen. Visste varken ut eller in, innan han valde att svänga och ta en annan väg istället, som tur var. Inspektören satt helt tyst och hade innan körningen nogrannt påpekat att det är rakt fram som gäller om inte han säger något annat. Hade han följt instruktionerna och kört in mot trafiken på motorvägen så hade ju inspektören varit tvungen att inripa, men vad är det för jävla sätt mot en jättenervös ungdom som, trots sin ADHD-diagnos, försöker ta ett körkort. Tvivlar på att alla aspiranter får denna negativa särbehandling i ett så stressat läge. Brukar ni bete er på detta sätt mot aspiranter? Nu bröt han ju mot instruktionerna och körde inte ut, men en pojke med den diagnosen försöker ju alltid följa instruktioner så gott det går, Jag satt själv med i bilen och kände att vad är det här sätt? Inspektören visste om hans diagnos och det kändes som han verkligen ville sätta pojken på det hala här. Brukar ni inspektörer hålla på med sådana grejer? Hur många skulle inte kugga då, auktoriteten ger dem order att köra helt vansinnigt? Jag satt själv i bilen och jag häpnade! Han tog inte upp det i protokollet heller. Inte ett ord. Kuggades vid en sammanvägd bedömning. Visst, han var nervös o h kör ju mycket bättre med mig och körskolan, som inte kan förstå varför han inte klarat uppkörningen. Mycket luddiga formuleringar. Han körde tveksamt ut från påfarten till motorvägen, men i morse var det snöoväder här i Umeå. Höll god hastighet överlag.

    Gilla

   2. Inspektören uppmanade i dag min son att ”köra tillbaka samma väg vi kom”. Problemet var att vi kom från en tvåfilig motorväg och infarten var enkelriktad. Sonen blev helt ställd och stod alldeles stilla framför den enkelriktade infarten(från fel håll, alltså)när vi lämnade hotellparkeringen. Visste varken ut eller in, innan han valde att svänga och ta en annan väg istället, som tur var. Inspektören satt helt tyst och hade innan körningen nogrannt påpekat att det är rakt fram som gäller om inte han säger något annat. Hade han följt instruktionerna och kört in mot trafiken på motorvägen så hade ju inspektören varit tvungen att inripa, men vad är det för jävla sätt mot en jättenervös ungdom som, trots sin ADHD-diagnos, försöker ta ett körkort. Tvivlar på att alla aspiranter får denna negativa särbehandling i ett så stressat läge. Brukar ni bete er på detta sätt mot aspiranter? Nu bröt han ju mot instruktionerna och körde inte ut, men en pojke med den diagnosen försöker ju alltid följa instruktioner så gott det går, Jag satt själv med i bilen och kände att vad är det här sätt? Inspektören visste om hans diagnos och det kändes som han verkligen ville sätta pojken på det hala här. Brukar ni inspektörer hålla på med sådana grejer? Hur många skulle inte kugga då, auktoriteten ger dem order att köra helt vansinnigt? Jag satt själv i bilen och jag häpnade! Han tog inte upp det i protokollet heller. Inte ett ord. Kuggades vid en sammanvägd bedömning. Visst, han var nervös o h kör ju mycket bättre med mig och körskolan, som inte kan förstå varför han inte klarat uppkörningen. Mycket luddiga formuleringar. Han körde tveksamt ut från påfarten till motorvägen, men i morse var det snöoväder här i Umeå. Höll god hastighet överlag. Det som stör mig är alltså den direkta uppmaningen att köra mot trafiken. Är det verkligen er uppgift att ”testa” aspiranter på detta vis, eller är det bara förbehållet min son?

    Gilla

   3. Hej!
    Utifrån det du beskriver så verkar det som ett märkligt beteende från inspektören. Jag ser inte någon anledning att tro det var medvetet från inspektörens sida. Missförstånd är inte ovanliga men det måste arbetas för att hålla dessa på ett så lågt antal som möjligt.
    Jag tycker att din son ska ta kontakt med förarprovskontoret och förklara hur situationen upplevdes. Resultatet kommer inte att ändras, då det fanns andra skäl till att inte godkänna (enligt vad du beskriver), men det kan behövas en diskussion internt för att undvika att detta händer igen.

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s