Dikeskörning

Igår hände det som inte får hända! Jag körde ner i diket! Jag kom fram mot en T-korsning, saktade in och planerade för att svänga höger – men halkan hade andra planer 🙂 Jag missbedömde hur halt det var på platsen och fick därför inte stopp på bilen i tid. Bilen gled över körbanan, fick ställ och rasade sidledes ned i diket. Som väl var kom det ingen annan trafik i korsningen samtidigt som jag. Jag klarade mig, min passagerare likaså och bilen fick inte en skråma. Pust!

Se upp med halkan när du är ute på vägarna!

33 kommentarer

 1. Hej om jag ska köra ut från en parkering och ska svänga vänster ut från parkeringen, ska jag då placera mig längst till vänster eller i mitten ?

  Gilla

  1. Hej!
   Om du beskriver en vanlig utfart från en parkeringsplats så ska du placera fordonet så som du gör i en korsning. Är det gott om plats håller du dig mot mitten annars så långt till höger som möjligt, så att andra fordon kan passera dig på rätt sida.
   Har jag missförstått din fråga, så fråga igen. / Rune

   Gilla

   1. Då ska du göra så som jag skrev i mitt föregående svar. Tänk på att det råder högertrafik även vid in, och utfart från parkeringsplatser – såvida det inte är enkelriktad trafik.

    Gilla

 2. Hur dina erfarenheter, upplever du att dem som hade körskoleläraren med sig i bilen på Uppkörningen körde bättre. Vet inte hur jag ska göra.

  Gilla

  1. Hej!
   Det är väldigt individuellt hur den som kör upp reagerar med trafikläraren som passagerare. Är du trygg med din trafiklärare? Skulle du känna dig lugnare med trafikläraren i baksätet eller finns risken att det blir tvärtom?

   Gilla

 3. Hej, kan inte du göra ett längre inlägg om skyltar/väganvisningar. Olika sorter och vad de innebär liksom. Hur man följer dem.. Har t.ex. svårt för att förstå när de olika filerna i en cirkulationsplats leder till olika mål eller när t.ex. högra endast är för högersväng osv

  Gilla

 4. Hej, har några frågor angående tvåfiliga rondeller. Säg att jag är i den högra filen men inte ska ta den första utfarten, utan ska fortsätta till andra, ska jag då inte blinka alls förrän när jag ska ut? Vissa har sagt att man ska blinka till vänster för att visa att man ska fortsätta men då undrar jag om det inte leder till att bilen i den inre/vänstra filen tror att jag ska byta från höger till vänster fil? Min andra fråga är om jag ska ta tredje utfarten (alltså borde jag vara i vänstra filen) men jag inte har lyckats byta (ofta för att det är för många bilar och det inte går), ska jag då ändå fortsätta till tredje avfarten i den högra filen eller borde jag ta en tidigare utfart och vända tillbaka någonstans?

  Gilla

  1. Hej M!
   Fråga 1) Rätt! Du ska inte ge tecken förrän du ska ut ur cirkulationen. Aja baja att ge tecken vänster när du ska köra rakt fram (alltså andra utfarten).
   Fråga 2) Om platsen tillåter kan du köra i det högra körfältet även när du ska ut via den tredje utfarten från cirkulationsplatsen. Se bara till att du har god uppsikt genom hela cirkulationen då många ännu är lite ovana vid det sättet att köra vid rondeller.

   Gilla

 5. Skönt att det inte gick värre!

  Jag har en fråga om min uppkörning.. Jag vill verkligen inte framstå som någon som hatar inspektörer.. Men på min uppkörning kändes min inspektör väldigt stressad och lite små sur.. Efter uppkörningen (som jag såklart inte klarade) förklarade han lite smått varför jag blev underkänd, men så fort jag hade frågor så sa han att han hade en ny uppkörning och inte hade tid att svara på detta. (Jag vill bara förtydliga att jag inte skyller min kuggning på inspektören eller tycker att alla är hemska.)
  Min körlärare var med och tyckte också att den här inspektören betedde sig dåligt/underligt.
  Nu är jag lite nervös för att jag ska få samma person vid min nästa körning.. Även om han kanske bara hade en dålig dag så gör tanken på att få honom mig lite stressad. Kan man önska om en annan?

  Som sagt, missförstå mig inte nu 🙂 Det finns ju alltid folk inom alla yrkesgrupper som är ”mindre bra.”

  Gilla

  1. Hej Someone!
   Det är mycket möjligt att din inspektör faktiskt var stressad. Det är ingen ursäkt för att vara småsur, men det kan vara en förklaring.
   Tråkigt att du inte klarade din uppkörning.
   Nej det är inte möjligt att önska en viss inspektör, eller att slippa någon specifik. Om du kör upp på en ort med flera inspektörer är risken liten att du får samma igen, även om den finns. Samtidigt tror jag inte att du kommer uppleva det svårt även om du tilldelas samma inspektör igen. Ny dag, nya möjligheter!
   Rune

   Gilla

 6. Ojsan. Skönt att det gick bra iaf.

  Har en fråga. Jag klarade teoriorovet men kuggade på körprovet. Har omprov om 2 dagar men funderar på att boka om det. Känner mig inte redo eller rättare sagt, jag känner mig mindre redo nu än jag gjorde innan första uppkörningen. Min körlärare har stundtals betett sig väldigt konstigt och mitt självförtroende är kört i botten. Nu till frågan. Hur laddar jag om. Gör jag klokt i att skjuta på omprovet?

  Gilla

  1. Hej Tess!
   Grattis till avklarat teoriprov! Bra jobbat!
   Sedan ställer du en svår fråga för mig att svara på och som du förmodligen är ensam om att finna svar på inom dig själv.
   Vad var det som ledde till underkänt? Vilka kompetensområden är i kryssade på protokollet? Vet du om det var någon särskild situation som ledde till resultatet?
   Jag frågar för att få en bild av din uppkörning.

   Gilla

 7. Det är som du vet snökaos i Sthlm. Inte ens vana bilförare kan hantera halkan. Otur kör jag upp på måndag. Jag har aldrig kört på vinterväglag. Jag kommer att köra försiktigt men hur långsamt får jag köra för att inte bli kuggad? Typ rondell där det är halt? På 30 väg och 50 väg där det är halt?
  Tacksamför svar. Anna

  Gilla

  1. Hej Anna!
   Det är svårt att ange en viss hastighet som nedre acceptabla gräns. Du får annars köra så långsamt som du bedömer tillbörligt, men sedan gör inspektören sin bedömning av detta och ger dig ett resultat baserat därpå.
   Om en gata med 30 eller 50km/h är rak och har god sikt, är det säkert helt i sin ordning att köra närmare angiven hastighetsgräns även om det är halt. Men när det är en situation där sikten är begränsad, där det finns anslutande gator och utfarter är det befogat att köra mycket långsammare. I cirkulationsplatser är det svårt att köra 30 i halka även om högsta tillåtna hastighet är 30. Ta det lugnt och försök att anpassa din hastighet efter rådande omständigheter och väglag. Du ska se att det går bra! / Rune

   Gilla

  1. Hej!
   Nej, inte om den övriga körningen är okej. Säkerhetskontrollen är i sig inte avgörande för resultatet, men en riktigt dålig säkerhetskontroll kan vägas in i beslutet.

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s