Hej läsare!

Om ni undrar varför det inte blivit så många inlägg den sista tiden så finns det ett par skäl till detta.

 1. Det känns som om jag redan tagit upp det mest relevanta som rör uppkörningen
 2. Får jag nya uppslag så skriver jag om det
 3. Jag har haft så mycket annat i huvudet den senaste tiden att bloggandet har fått stå tillbaka lite

Detta betyder dock inte att bloggen är död. Den lever vidare i högsta grad och fungerar alldeles utmärkt utan ständigt nya inlägg. Om jag bloggande om mitt fantastiskt intressanta privatliv, då hade dagliga inlägg krävts för att fånga läsarnas intresse, men nu handlar det om något som inte förändras över en natt. All fakta finns här för alla att ta del av. Det är bara att söka på de områden där frågorna finns och läsa svaren. Om ni upptäcker att något viktigt ämne saknas – skriv till mig och berätta det, så att jag kan skapa ett eller flera inlägg om saken. Ni kan skriva i kommentarsfälten eller via mailen nedan.

/Rune

forarprovaren@gmail.com

 

24 kommentarer

 1. Om jag är i den inre filen av en tvåfilig rondell och ska ut i andra utfarten som är enfilig, och det är bilar i den yttre filen som ska ut samma väg, ska jag då stanna och vänta tills det är fritt?

  Gilla

   1. Tack!
    En till fråga; om jag är på en enfilig väg och ska svänga höger till en tvåfilig väg, kan jag svänga direkt till den vänstra filen, eller måste jag först svänga till den högra filen och sedan kolla speglar och blinka och sedan byta till vänstra? Bilarna bakom mig brukar gå till vänstra direkt

    Gilla

   2. Hej!
    Varsågod! 😊
    Självklart kan du gå direkt över till vänster körfält utan att krångla till det. Var bara uppmärksam på andra som gör detsamma, så du inte råkar tränga någon samt på om det finns någon heldragen linje som markerar att du inte får byta körfält där.

    Gilla

 2. Hej! Jag klarade mitt teoriprov fint, men blev precis underkänd på uppkörningen. Jag var supernervös, kunde inte sova förrän över kl 3 på natten inatt, och det påverkade mig såklart. Inspektören sade ett par gånger att försök ta ett djupt andetag och så.. I slutet så påpekade han att teorin gäller i två månader, så ta det nu lugnt och så försök slappa av mer nästa gång. Min fundering är nu: det går att boka in omprov om 5 dagar, eller först i slutet av januari. Är det korkat att prova igen om 5 dagar? Det allra mesta som jag gjorde fel med känner jag berodde väldigt mycket på nerver och stress som gjorde mig disträ. Jag vet reglerna (hade 63/65 på teorin igår), jag inser var jag gjorde fel och att jag verkligen inte skulle försökt småprata med honom, för det tog bort för mycket av mitt fokus, och nu vet jag t.ex att trafikverkets bil fixar högre växel i lägre hastighet än bilarna jag är van vid. Jobbade kväll direkt efter teorin, kunde sen inte sova på natten, så det var ju som upplagt för fail. Men kommer inspektören döma mig för att jag är där igen så snart, att jag inte tagit det på allvar? Ska ut och träna nu massor igen tills det är dags.

  Gilla

   1. Hej igen 😊
    Ja du kan anta att de kommer att testa dig igen på de områden där det första körprovet blev underkänt. Men det är ett nytt körprov och det nya körtillfället kanske inte tillåter att testa på dessa saker.

    Gilla

  1. Hej!
   Grattis till avklarad teori! 63/65 är starkt!
   Inspektören kommer inte att döma dig på förhand om du kommer tillbaka snart efter första körprovet. Du får förmodligen inte samma inspektör (beroende på vart du kör upp förstås).
   Vad var det som gick fel? Vad säger protokollet?
   Vad menar du med 5 dagar? Du kan köra upp samma dag om tid finns! Förklara!
   Svar på om du ska vänta eller inte kan jag inte ge förrän jag sett protokollet. Du kan maila det till mig på forarprovaren@gmail.com

   Gilla

  1. Hej!
   Ja är det väldigt halt så kan det mycket väl vara motiverat att köra en bit under högsta tillåtna hastighet. Låt varje specifik trafiksituation vara avgörande för vilken hastighet du ska hålla.

   Gilla

 3. Hej har svårt för att köra i högre fart ex 70-80 ha 5 ans växel och sen sakta in lagom mycket för att svänga in på en landsväg. Är det ok att sakta in mjukt lägga i 3an , istället för att ta först 4an.
  .
  Min andra fråga är om jag kör i 60 mot en rondell är det ok att gå från 4 än sakta in ta 2an om man märker att man har fått en dålig planering så man inte hinner ta 3an.

  Gilla

  1. Hej!
   Ja visst är det okej att gå direkt till 3:an! Träna då på att planera din inbromsning så att din sväng blir så smidig som möjligt och hindrar bakomvarande trafik så litet det bara går.
   Samma svar på fråga två (men varför fyran på 60 väg)?
   Det är alltid okej att hoppa växlar både nedåt och/eller uppåt så länge det fungerar i praktiken.

   Gilla

   1. Hej igen tack för svaren . Jag väljer 4an på 60 väg för jag brukar göra såhär.
    Mindre än 30 km 2 an
    30-40 3 an
    50-60 4 an
    70-80. 5 an.
    90 + 6 än
    Är det fel ?

    Gilla

   2. Hej!
    Inget fel egentligen, men det förutsätter att du kör en bil som trivs med de växlarna i de hastigheterna. Kör du en annan bil någon gång så träna på att lyssna på bilen (motorljudet) vid olika hastigheter och välj växel därefter. Jag kör en Volvo V 50 och den skulle dra väldigt mycket bränsle om jag körde på fyrans växel i 60 km/h. Ska du köra samma bil på din uppkörning?

    Gilla

 4. Hej om jag ska svänga vänster i rondellen men kommer på försent att jag måste byta fil. Har jag brutit mot en trafikregel om jag ger tecken åt vänster och kör vänster fasten jag står i högra filen som egentligen ska göra rakt fram lr höger.

  Hoppas du förstår vad jag menar
  Tack för en bra blogg

  Gilla

  1. Hej!
   Det är okej att svänga vänster i rondellen även från det högra körfältet, förutsatt att trafikmiljön/trafiksituationen tillåter det. Vara bara uppmärksam på trafiken omkring dig, då din något plötsliga insikt kan vara svår att förhålla sig till för de andra trafikanterna.
   Förstod jag vad du menade?

   Gilla

 5. Hej

  På uppkörning:-

  Om man får i fel växel men märker det direkt och rättar till det , har man kuggat då ? Jag har ju egentligen inte gjort något fel .

  En annan fråga är jag kör på en 60 väg och där är väldigt många rondeller. Jag tycker det är onödigt att gasa upp till 60 efter varje rondell. Ser ju att det kommer en ny snart och jag vill ju planera så att jag kan växla ner o rulla fram. Är det då ok att jag väljer 3 an o kör lite saktare även om jag inte har bilar framför mig. Jag bedömer ju situationen så. Lr blir man kuggad då.

  Gilla

  1. Hej!
   Nej, din körning blir inte underkänd om du råkar få i fel växel och justerar direkt. Då det kan leda till underkänt är om du genomgående under körningen får i fel växel (om det är ett felbeteende) eller om din felväxling leder till en risksituation.

   Det kan vara okej att köra så som du beskriver när det är tätt mellan rondellerna, men se till att du inte hindrar och stör bakomvarande trafik i onödan.
   På en 60-väg bör det väl ändå vara ganska mycket luft mellan cirkulationsplatserna? Är det någon särskild plats du tänker på? Kan du lägga in en google-länk?

   Gilla

 6. Hej,

  Är någon form av Parkering OCH backa runt hörn alltid två moment som kommer med på uppkörningen? ? Och även vid ev. Omprov om man klarade det på första ?

  Gilla

  1. Hej!
   Nej, det enda manövreringsmoment som är obligatoriskt både vid förstagångsprov samt omprov är backning. Backningen behöver inte vara runt ett hörn, men det ska vara backning med sväng före eller efter. Dvs först så backar du t.ex. åt höger sedan rätar du upp bilen och backar rakt bakpå, eller att du först backar rakt bakåt för att sedan svänga höger eller vänster.
   Har jag svarat på dina frågor? / Rune

   Gilla

   1. Om man gör en vändning ex i trevägskorsning eller saxvändning räknas det då som att man backat?

    Gilla

 7. Hej tack för en bra och seriös blogg. Är inne i slutspurten nu av min långa resa till körkortet, men det är något som gnager i mig otroligt…. Min körskole lärare på trafikskolan vill att jag ska ”skådespela” pga jag bär glasögon. Alltså överdriva med mina gester och döda vinkeln för att visa inspektören att jag verkligen tittar. Hen säger att det annars kommer att bli mitt fall för att inspektörer oftare kuggar folk med glasögon för att de inte ser hur och var de tittar. Stämmer det? Hjälp!

  Gilla

  1. Hej!
   Tack ska du ha!
   Din trafiklärare är fel ute. Visst kan det, i sällsynta fall, vara något svårare att se ögonrörelser hos någon som har glasögon med kraftiga skalmar, men det kompenserar man med extraspegeln (det vi kallar för ‘ögonspegel’. Har du tonade glas, eller glas som mörknar i takt med solskenet blir det svårare att se ögonen, MEN det inspektören gör då är att, i tveksamma situationer, bedöma din avsökning efter hur du agerar i trafiken.
   Du kan slappna av. Du kommer inte att bedömas annorlunda för att du har glasögon.
   / Rune

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s