Vinterkörning

Många undrar över hur man ska köra när det är snö eller halt på vägen. Svaret jag ger är att du ska köra som du alltid gör, d.v.s. anpassat efter omständigheterna. Vad jag menar är att det inte finns en särskild mall för hur bilkörning går till (vilken hastighet, placering, mm) utan att detta är upp till varje enskild förare att avgöra från trafiksituation till trafiksituation. Ja, hastigheten får förstås inte vara över högsta tillåtna oavsett hur omständigheterna ser ut!

Då det är snö och isigt på vägen måste du själv kunna avgöra vad som är en lämplig hastighet. Detta kommer också att ändras medan du kör. En gata/väg kan vara helt igensnöad och kräva att du köra mycket under högsta tillåtna hastighet, medan nästa har nära nog asfaltsren körbana som inte motiverar någon större hastighetssänkning alls. Många tänker att då det är vinter och snö, så ska man köra extra långsamt överallt och gör du så på din uppkörning kan det faktiskt leda till ett underkänt resultat. I protokollet finns en provpunkt som många faller på oavsett om det är vinter eller sommar. Den återfinns under kategorin Trafiksäkerhet – Beteende, Anpassad körning. Den innebär att du som blivande körkortsinnehavare ska vara färdig att kunna göra den bedömningen när du kommer till ditt körprov.

Oroa dig inte för hur du ska göra när det är din tur att köra, om det råkar snöa samma dag. Innan du når dit ska du träna på att självständigt, utan hjälp av lärare/handledare, kunna bedöma vilket körsätt som passar just där du kör.

Lycka till!

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s