Klarat körprovet!

Mail konversation med övningskörande och frustrerad läsare

Hej!

 

Jag är en kvinna som snart fyller 45, född i ——- och bott i Sverige 16 år. Jag försöker ta körkort, har klarat teori och kuggat uppkörning 3 gånger och har en månad på mig. Jag kör hemma med min man och mins 30 lektioner på körskolan. Jag kan inte klaga på mina inspektörer i första två uppkörningar jag hade fel  men 3:dje gången var konstigt även min lärare försökte ifrågasätta vad som hade hänt men inspektören bara gick iväg utan möjlighet till frågor. Skulle fråga dig om har du några tips till mig. Mest har jag fel med samspel med övriga trafikanter i alla 3 uppkörningar.

Mvh xxxx”

Svar: ”Hej xxxx!

 

Det är tråkigt att höra att du missat dina körprov. Samspelet är något som många har problem med och det beror oftast på en brist i planeringen och/eller förståelsen av hur ens egen körning påverkar andra trafikanter. Det är förstås svårt för mig som aldrig sett dig köra att ge konkreta tips. Kan du återge några exempel på när samspelsproblemen visar sig? Är det vid körfältsbyten, påfart/avfart etc?

 

 

Rent generellt är samspel och planering nära sammankopplat. För att samspelet ska fungera krävs god planering. Tänker du ett steg längre när du kör? Ex. Jag ska strax byta körfält för att svänga vänster. Finns det annan trafik i närheten? Vart är de på väg? Hur visar jag dem, med placering, tecken och hastighet vad jag tänker göra? Behöver jag sänka hastigheten eller på annat sätt ändra min körning för att de ska kunna planera sin körning? 

 

Som sagt, det blir väldigt generellt, men jag hoppas du kan ha nytta av det jag skriver. Återkom gärna med exempel på när ditt samspel inte riktigt fungerar.

 

Reply

Hej Rune!

Tack för ditt svar och tips! Jag läser din blogg noga och försöker tillämpa den i min körning. Min man har också påpekat mig om samspelet, men ibland känner jag mig lätt stressad speciell när det vänster sväng i två körfält rondell. Det går långsamt i svängen. På uppkörningen känts det jobbit att planera på kort tid speciellt om det bara är en korsning  eller några hundra meter. Jag försöker träna nu. Imorgon har jag enkel lektion med en anan lärare han ska kolla mig hur jag kör (skolan själv erbjudit). Innan körde jag också  vid två tillfället med andra lärare och det inte varit mycket anmärkningar.    

Mvh xxxx

Reply

God morgon xxxx!

Bra att du övar! Det är bästa receptet för att lyckas. Det låter som om du behöver öva på rondeller med fler än ett körfält och i trafik med tätare korsningar. Våga lita på att du kan, xxxx! Våga göra så som du har lärt dig. Du klarar det! Tänk på att du inte behöver köra perfekt. Mindre misstag är okej, även på körprovet.

Kör så mycket du kan och hinner före nästa uppkörning och kör med självförtroende. Våga lita på att det fungerar. Tack för att du hörde av dig. Återkom gärna om du vill eller behöver.”

Reply

Hej Rune!

Stor tack för dina råd och tips. Dem hjälper mig! Jag kämpar på!

Mvh xxxx

– – – – – – – – 

Hej Rune!

Jag vill  Tacka dig för din blogg och ditt stöd! Idag klarade jag mitt körkort på 5-te uppkörningen  . Jag hade och har stor hjälp av din blogg och information från den.

Mvh xxxx

Dessa återkommande ”vittnesbörd” gör det värt att driva bloggen! Har du också fått hjälp av min blogg så får du gärna skriva till mig och berätta. Maila på forarprovaren@gmail.com.

/Rune

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s