Driven körning

Har du kuggat för att du kört för drivet? Med drivet menar jag som om du haft körkort och kört bil på egen hand under ett par år? Det är inte så ovanligt, faktiskt!

Jag läser och hör, då och då, om någon som kört för bra och kuggat. Bland kollegor på Trafikverket kallades dem som körde så på körprovet för ”drivna” förare. Det borde vara en positiv sak, men i detta sammanhang blev det till något negativt.

När någon som aldrig haft ett körkort kommer till ett körprov och kör som om vederbörande haft körkort under ett par års tid, då drar många inspektörer öronen åt sig. Varför då? Jo ett av skälen, det finns flera, är; att om du kör så drivet redan innan du fått ditt körkort, hur kör du då om några år när du fått köra runt ett tag på egen hand? Ett annat skäl är; du som inte har körkort och därmed saknar den rutin och erfarenhet som en förare med körkort sedan några år har, ska inte köra på det sättet. Du borde veta att du saknar rutin för självständig bilkörning och anpassa din körstil därefter.

Som körkortselev saknar du den förmåga att bedöma trafiksituationer som en erfaren förare (oftast!) har och blir därför en säkerhetsrisk i trafiken. En oerfaren förare bedömer ofta situationer på ett fealktigt sätt och har därmed inte nödvändig beredskap för att agera när situationen dyker upp. Det betyder självklart inte att du ska mesa omkring på gator och vägar. Du behöver inte hamna i det andra diket för att du just lämnat det första. Hitta balansen mellan dessa två extremer och kör sedan så. 

Jag minns många sådana körprov där jag bara väntade på att något skulle hända eftersom aspiranten körde över sin förmåga. Hastigheten var ofta för hög, eller hela tiden på gränsen och därmed inte anpassad efter omständigheterna. Många gånger pendlade ett sådant körprov mellan godkänt och icke godkänt från början till slut. I slut änden var det ofta den helhetskänsla föraren gett som fällde avgörandet. Ibland kunde det vara EN specifik situation under körprovet som fällde avgörandet, till godkänt eller underkänt. Den specifika situationen kunde antingen bekräfta att det nog kunde vara okej att säga ja, eller så ledde den till rakt motsatt slutsats.

Underkända provpunkter:

Hastighet: Anpassa hastigheten efter omständigheterna, förutse och bedöma konsekvenser

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

13 kommentarer

  1. Hej Don!
   När du frågar så här så tänker jag på att du startar i ett uppförslut. Har jag rätt? I så fall svara jag: Nej det är inte fel. I vissa situationer kan det vara en bra hjälp, men det bästa är förstås om du lär dig att bara starta med hjälp av gas och koppling (dragläget).

   Gilla

  1. Hej!
   Om det är så fullt att du är tvungen att stanna helt, så kan det vara lämpligt att stanna ungefär där vägmärket för väjningsplikt står, men när du visat dina medtrafikanter att du ämnar väja så kan du rulla sakta framåt för att kunna knipa en lucka. På sådana här platser brukar de flesta tillämpa blixtlåsprincipen, d.v.s. varannan bil släpps in i körfältet. Står du då för långt från körfältet du vill in i finns risken att du blir stående hela dagen. Visa att du tänker väja. Stanna om nödvändigt, men börja sedan rulla lite framåt för att tala om att du vill komma in i det körfält du ansluter till. Avvakta sedan de andras reaktion. Ger de dig en öppning – ta den! men gör de det inte så vänta lite till. Tryck dig inte in utan att det finns ett samspel mellan dig och dem det berör.

   Förstår du hur jag menar? Annars kan du be din handledare läsa detta och demonstrera så du får ett exempel att följa.

   Fråga igen om du har fler frågor eller om det är något som är oklart.

   Gillar du bloggen?

   Gilla

 1. Nej vi var två olika personer som skrev. Jag skrev första kommentaren om vad läraren sa. Men då testar jag att starta bara med kopplingen nästa gång.

  Jag har en till fråga och det är att läraren tycker jag använder för mycket gas när jag har stått stilla och ska iväg ex vid rödljus. Ska jag först hitta dragläge sen ge gas och höja kopplingen helt försiktigt när jag ska köra.

  Gilla

  1. Hej! Oj då, var det på det viset ☺! Tydligen gick det fram ändå.
   Förmodligen varvar du för mycket vid start från stillastående. Nja, detta med koppling och gaspedal ska ske i ett samspel. Gasen trycks ned och kopplingen släpps upp simultant, dvs i samma rörelse typ. Detta är något du behöver öva upp. Din trafiklärare borde veta hur du ska göra och förmedla det till dig på ett pedagogiskt bra sätt.

   Gilla

   1. Jag är en annan person men ska man alltså inte hitta dragläget när man börjar köra efter rött ljus eller vid en rondell? finns väl risk att rulla bakåt då… eller är det nåt man lär sig?

    Gilla

   2. Hej!
    Jo det är klart att dragläget ska hittas. Det lär du dig under övningskörningen. Det är en av de första saker man lär sig när man börjar köra bil. Oroa dig inte för det. Gaspedal och kopplingspedal ska samarbeta vid start. Prata med din handleadre/trafiklärare om hur du gör för att lära dig detta.

    Gilla

 2. Hej en lärare sa till mig att jag skulle starta bilen med kopplingen nedtryckt och andra foten på bromsen. Alltså utan gas. Tycker det lät konstigt, har alltid get lite gas . Vad säger du ?

  Gilla

  1. Hej!

   Är detta också en fråga från dig?
   ”Varför ger du gas då du startar bilen, har du kört ngn härk som tjuvstannar? /Mor Mia” Dessa kom i två olika kommentarer men verka ändå höra i hop.

   Med moderna bilar krävs inte att du ger gas vid startögonblicket. När jag tog mitt körkort övningskörde jag med mina föräldrars gamla ”härk” och den fick man gasa på ordentligt med för att få igång den. Det är nog så att jag till viss del har kvar denna vana. Men varför du behöver ha foten på bromsen vet jag inte. Har du t.ex. handbromsen i verkar det onödigt. Det är inget krav på ett körprov att det sker på exakt det sättet.

   Gilla

   1. Det är faktiskt bara bensinbilar som jag behöver ge lite lätt grundgas för att få igång, det går förmodligen utan grundgas, men både Toyotan på halkbanan och körskolans golf behöver jag ge lite lätt grundgas för att inte riskera motorstopp. Tycker att det känns lite väl trögt annars.

    Med dieslar behöver jag inte röra gasen öht!

    Förresten, vad gör du nuförtiden? Tröttnade du på trafikinspektör-yrket? 🙂

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s