Recension av teorihjälpmedlet iKörkort.nu

Jag har blivit ombedd att skriva två recensioner om iKörkort.nu och iKörkort app. Detta utifrån min erfarenhet som trafikinspektör på Trafikverket Förarprov. I nästa inlägg skriver jag om appen (du kan läsa recensionen om iKörkort app här!).

iKörkort.nu och iKörkort app är två produkter speciellt framtagna för dig som ska plugga körkortsteori. Skaparna vill genom dessa två redskap möjliggöra för dig att på ett enkelt och lättillgängligt sätt tillgodogöra dig den teorikunskap du behöver. För att citera vad de säger om sig själva ”Skippa de tunga och tråkiga körkortsböckerna och de dyra teorilektionerna och plugga på dina villkor istället – när du har lust, var du än är”.

Vid en genomläsning av iKörkort.nu slås jag av hur genomarbetad hemsidan är. Skaparna av iKörkort.nu verkar ha tänkt på allt! Jag letar automatiskt efter brister, men finner inget avgörande att anmärka på. Två saker hittar jag dock: 1) Alla bilmärken har inte reglaget till motorhuven vid förarstolen (under Säkerhetskontroll/motorrummet). Bättre då att hänvisa till bilens instruktionsbok. 2) Hur utförs en kontroll av fotbromsen? Det saknas information om detta under rubriken Säkerhetskontrollen. Det enda som nämns är hur bromsservon testas. Eftersom det är beskrivet hur man gör de andra delarna av säkerhetskontrollen bör även denna viktiga detalj finnas med.

Testa ikorkort.nu gratis!

Hemsidan är uppdelad i olika kategorier och kapitel. Bland dessa finner du allt från grundläggande baskunskaper om fordonet och dess konstruktion, till vägmärken och tips om var du finner en trafikskola. Det finns även en tydlig och pedagogisk förklaring av vägen till körkortet. Denna börjar med synundersökningen och leder dig sedan genom alla de nödvändiga stegen ända fram till dess att du ska hämta ut ditt färdiga körkort.

Du kan testa dina teorikunskaper genom att göra ett gratisprov med 30 stycken teorifrågor. Du får omedelbar återkoppling på vilket som är det rätta svaret samt vilka områden du kan behöva studera mera. Detta gratistest är en bra indikator på om du börjar närma dig de kunskaper som krävs eller om du behöver plugga mera. När du blir betalande medlem så får du dessutom löpande statistik över din utveckling, samt tillgång 1 300 teorifrågor med tillhörande förklaringar.

Som tidigare trafikinspektör bedömer jag att iKörkort.nu är en gediget genomarbetad hemsida med relevant och grundläggande information som har allt du behöver för att både klara teoriprovet samt bli en bra förare. Detta gör att jag med frimodighet kan rekommendera dig att använda iKörkort.nu för att plugga upp dina teorikunskaper. Lycka till!

6 kommentarer

 1. Hej, kan du inte recensera Ta körkort-appen med? Den ligger ändå nästan alltid över iKörkort i topplistan (ios)

  Gilla

 2. om jag är i en ganska liten enfilig rondell och ska ta första avfarten, måste jag hålla mig helt till höger genom rondellen eller kan jag vara lite i mitten (som alla andra gör)

  Gilla

  1. Hej!
   Om det bara finns plats för ett fordon (bil) och bara ett körfält så finns det ingen anledning att ligga dikt (tätt intill) den högra sidan. Hur gör du när du kör rakt fram i ett körfält? Du placerar inte bilen alldeles intill kanten utan lite mera mot mitten, eller hur? Tänk på samma sätt med dessa enfältiga cirkulationsplatser.

   Gilla

 3. Hej
  Vid avfart på motorväg har jag förstått det som att man ska om möjligt undvika att bromsa med fotbromsen innan man kommit in på själva avfarten , men att man kan släppa gasen och motorbromsa. har du skrivit något om detta får du gärna länka.

  Gilla

  1. Hej!
   Ursäkta sent svar. Precis som vid alla andra trafiksituationer där det handlar om att sakta in fordonet, så är det situationsbundet. Att det är situationsbundet innebär att just den trafiksituation som råder i det ögonblicket avgör hur du ska bete dig.
   Grundläggande är, precis som du skriver, att du inte ska påbörja inbromsning förrän du är ute på avfarten, men om omständigheterna så kräver är det förstås okej att bromsa före.
   Det är samma sak med motorbromsning; Tillåter trafiksituationen att du släpper gasen och rullar fram mor avfarten eller blir du ett hinder för andra trafikanter? Det är den frågan som är själva kärnan här. Om du blir ett onödigt hinder i trafiken så spelar det ingen roll om det beror på hur du väljer att bromsa! Motorvägsavfarter ser dessutom väldigt olika ut. En del är väldigt långa och raka medan andra är kortare och ganska tvära.
   Jag hoppas att detta är svar nog på din fråga annars är du välkommen att fråga igen så ska jag försöka vara tydligare.
   Ha en bra dag!

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s