Parkering

Foto: Rådmansgatan,  Sala

Hur går det till när inspektören vill se dig parkera på ett körprov? Det finns några olika alternativ.

 1. Inspektören pekar ut en specifik plats och talar om hur du ska parkera; om du ska backa eller köra in i rutan
 2. Ni kör in på ett parkeringsområde och inspektören lotsar dig till en del av densamma. Där får du välja någon av de lediga platserna och själv bestämma hur parkeringen ska gå till
 3. Inspektören leder dig till en parkeringsområde och du får fritt välja plats, så länge som du parkerar i rutan mellan två bilar (alternativt intill en ensam bil)
 4. Inspektören kan be dig att fickparkera utmed gatan.

Vad vill då inspektören se när du parkerar/vad bedömer inspektören? Främst är parkering ett av fem manövreringsmoment som kan ingå i en uppkörning, men det går inte att plocka parkeringen ur trafiken så att säga, så inspektören vill förstås se hur du förhåller dig till andra trafikanter.

 1. Manövrering – att hantera bilen, ha kontroll över vart den är på väg och veta hur du får bilen från position A, utanför p-rutan till position B, inne i p-rutan
 2. Avsökning – har du uppsikt omkring bilen? Är du för nära andra parkerade bilar eller föremål? Uppmärksammar du andra trafikanter och hur hanterar du dem?
 3. Regler – var får du parkera (viktigt om du fritt får välja p-plats)? Vem ska väja, den som ska parkera eller den som passerar ditt fordon?  Ska du ge tecken eller inte vid parkering?
 4. Placering – står bilen rätt i rutan? Kan andra komma åt sina bilar, förarplats och/eller passagerarplats?

Inspektören kommer att be dig tala om när du är klar med din parkering och denne bedömer hur fordonet är placerat, hur du samspelat med andra under parkeringen, hur du tillämpat trafikreglerna och hur du lyckades med själva manövreringsmomentet.

Det får inte bli farligt, uppstå risk att krocka med annan parkerad bil eller medtrafikant eller att du måste få hjälp med att få bilen på plats. Parkeringen måste inte lyckas på första försöket! Det är helt okej att justera eller att börja om, men bland annat p.g.a. tidsbrist, kan du inte få hur många försök som helst på dig och inspektören kan komma att avbryta parkeringen. Om inspektören avbryter eller på annat sätt ingriper blir din parkering inte godkänd och det leder då till ett underkänt resultat på körprovet. Här vill jag tillägga att det finns tillfällen då inspektören ger en andra möjlighet att utföra en parkering. Det ena kan vara då din körning i övrigt är av så pass god kvalitet att en andra och luckas parkering kan innebära ett godkänt resultat. Självklart måste då en för körprovet räcka till för ett nytt försök.

10 kommentarer

 1. Hej!
  Jag har en fråga angående det här med att blinka när man kör på en huvudled som svänger. Jag har försökt läsa mig till en bra förklaring på nätet men det finns dom som säger att ”man absolut inte ska blinka eftersom man ju faktiskt kör på huvudleden”, men i teoriboken stod det att man ska blinka om huvudleden svänger och det är i samband med en korsning. Behöver man inte blinka om de i korsningen har väjningsplikt?
  Skulle du kunna hjälpa mig att reda ut detta så jag slipper vara osäker? 🙂

  Gilla

  • Hej!

   Det är klart att du ska ge tecken även om du kör på en huvudled som svänger. Andra trafikanter kan ju inte veta vart du är på väg utan tecken från din sida. Hur ska de då kunna planera sin körning? Bara för att de har väjningsplikt så försvinner inte din skyldighet att ge tecken vid sidoförflyttning – vilket det faktiskt är fråga om.
   /Rune

   Gilla

 2. Hej! Jag undrar hur det är med egna initiativ på körprovet? Jag tänker framförallt en situation när jag kommer att få köra upp på motorvägen och jag sedan hamnar bakom en lastbil som kör i 90 på 110 vägen. Om trafikinspektören inte gett mig nästa direktiv förväntas jag då köra om lastbilen eller blir det fel med tanke på att inspektören inte sagt att jag får/ska göra det?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s