U-sväng II

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Hej!

Jag ser att mitt inlägg om U-sväng är ett av de mest lästa detta år och att det finns en del frågor som jag inte ställt och besvarat. Dessa tänkte jag svara på nu. Har du andra frågor om U-sväng som inte besvaras av dessa två inlägg så kan du ställa dem i kommentarsfältet.

1. Får jag göra en U-sväng i en korsning?

Svar: Absolut! Om inget vägmärke finns som förbjuder U-sväng så är det tillåtet.

2. Får jag göra en U-sväng i en signalreglerad korsning (med trafikljus)?

Svar: Absolut! Se vidare under fråga 1.

Ett tillägg till svaren ovan:

U-sväng är tillåten så länge den inte är förbjuden (genom vägmärke) och så länge det inte sker så att andra trafikanters säkerhet äventyras. Detsamma gäller ju för allt som du har för dig i trafiken.

3. Får jag göra U-sväng på en järnvägsövergång?

Svar: Jag vet ingen plats där detta förbjuds genom vägmärket ovan, men det finns då andra regler som gör att detta inte är okej.

Så här säger trafikförordningen om Trafik i korsning med järnväg eller spårväg

”En trafikant som har för avsikt att korsa en järnväg eller spårväg skall vara särskilt försiktig och vara uppmärksam på om något tåg eller någon spårvagn närmar sig. Förare av fordon skall anpassa hastigheten så att fordonet kan stannas före korsningen. Korsningen skall passeras utan onödigt dröjsmål.”

Den sista meningen är det som ger den ledtråd vi söker. Att göra en U-sväng på en järnvägsövergång är inte att passera ”utan dröjsmål”. Därför vill jag hävda att en sådan vändning är både olämplig och olaglig.

Har du fler funderingar kring U-svängen, så ställ dem i kommentarsfältet så svarar jag när jag kan – direkt eller via ett nytt inlägg.

Om du missade länken till mitt första inlägg om U-sväng ovan så hittar du det här.

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

2 kommentarer

 1. Om jag kommer till en korsning i ex ett bostadsområde där jag skulle kunna välja mellan att backa runt hörn eller lika bra göra en u-sväng med hjälp av fyrväg eller trevägskorsningen, kan jag då välja att göra en u-sväng i korsningen, är det okej? Alltså en korsning av fler mindre vägar utan trafiksignal och endast en fil i varje riktning utan mittlinjer. Får man också köra in på ”omarkerade” vägar för att utföra en vändning från ex. En större landsväg? Eller bör man välja en skyltad avfart att vända på från större landsväg?

  Gilla

  1. Hej Amanda! Om, jag antar att du syftar på när du blir ombedd att vända på ett körprov, inspektören ger dig uppgift att vända, utan att precisera hur, så är du alldeles fri att göra som du vill – så länge som du inte bryter mot några trafikregler eller blir till ett onödigt hinder för dina medtrafikanter.
   När det gäller landsväg så är det i sin ordning att använda sig av ”omarkerade” vägar för att vända.

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s