(Flickor med) ADHD

TRIVIUM-A-e1445448346953

Som vuxen blev Maria Andersson diagnostiserad med ADHD. Denna diagnos gav henne en förklaring på de svårigheter hon upplevde under sina uppväxtår. Främst handlade det om känslan av att inte passa in, att vara ”annorlunda”. Idag arbetar Maria med att föreläsa så att förståelsen för denna problematik ökar och att många fallgropar därmed kan undvikas. Läs Marias egen berättelse här.

Jag hade svårt att klara skolan och mina svårigheter har följt mig genom alla skolår. Jag passade inte in i normen för hur flickor ”ska vara och bete sig”. Att jag var annorlunda upptäckte jag tidigt, den känslan har följt mig under hela min uppväxt.”

I rubriken till detta inlägg står (Flickor med) inom parantes. Så har jag valt att göra därför att Maria lägger sitt fokus på flickor med ADHD-problematik, då flickors problematik kan ta sig andra uttryck och ofta kan hamna lite i skymundan. I övrigt tänker jag att det Maria skriver är relevant för alla, oavsett vilket kön personen har.

1miljonboktips – Läs mer om ADHD!

Första gången jag träffade Maria var på en utbildning hos Trafikverket. Jag gick en kurs i att hålla i muntliga teoriprov och då var Maria inbjuden att berätta om sitt liv och sin resa, vilken även innehöll ett körkort för behörighet B. Sedan dess har jag med intresse följt henne på bl.a. Facebook. Nu tyckte jag det var tid att skriva ett blogginlägg om vem hon är och vad hon gör.

Du som har en liknande problematik (en neuropsykiatrisk diagnos) som Maria, kanske undrar hur du ska klara livet i allmänhet och (just nu) körkortet i synnerhet. Då kan du få en boost av att läsa om Maria och hennes erfarenheter.

Under min tid som trafikinspektör på Trafikverket Förarprov träffade jag på en del personer som påtalade att de hade ADHD och en del där jag kunde ana att någon form av ”problematik” fanns med i bilden. Det viktiga vid dessa tillfällen var att jag som inspektör hade förmåga att anpassa mitt agerande (inte min bedömning!) så att det fungerade väl för aspiranten i fråga. Om du som läser detta har en ADHD-diagnos så kan du vara lugn med att du kommer att få ett professionellt bemötande av inspektören när du ska köra upp. Om du känner dig bekväm med det, kan du berätta om din problematik för inspektören så att hen kan vara lite förberedd, men som sagt bedömningen av din körning eller ditt teoriprov, blir inte annorlunda därför att du har en diagnos.

Som en liten passning till Trafikverket Förarprovs utbildare, så skulle jag vilja önska att detta område (ADHD-problematik och liknande) fick en eller ett par egna dagar på trafikinspektörsutbildningen. När jag gick utbildningen hösten 2008 till sommaren 2009 minns jag inte om det fanns, men det kan ju ha kommit till senare. En ganska stor del av kursen handlade om ”Människan i körprovet” där fokus låg på hur inspektören kan bemöta olika aspiranter. Du som vill kan gärna läsa ett annat inlägg jag skrev för en tid sedan som bl.a. handlar om inspektörens ganska pressade schema vilket kan ställa till det för både den med en neuropsykiatrisk diagnos och för den som inte har det.

På frågan om Marias uppfattning om hur Trafikverkets inspektörer bemöter personer med en neuropsykiatrisk diagnos svarar hon:

Vet du jag tycker att Trafikverket gör ett väldigt bra jobb att skapa förutsättningar för just personer med olika npf svårigheter .. helt klart bättre än skolan.

http://www.triviumkonsult.se/

Böcker om ADHD

Vill du lära dig mer om ADHD så kika in på 1miljonboktips för de 5 bästa böckerna om ADHD 2021!

En kommentar

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s