Beska droppar

Donation

Tack för att du stödjer Uppkörningsbloggen

20,00 Skr

Det är lite av en bitter sanning att det egentligen inte finns lätt väg till körkort. Det är dock sant att vägen dit är svårare för vissa än för andra. Orättvist kan tyckas men det är trots allt ett faktum. Alla tvingas svälja samma beska droppar i form av ett idogt nötande av teori varvat med praktik. Timme efter timme spenderas i teoriboken/appen eller vilket medel som används. Detsamma gäller för körningen. Det krävs ofta många timmar i bilen för att lära sig behärska den samtidigt som färdigheten att samspela, planera, förutse och bedöma ska läras in. Målet finns ändå där framme. Har du kommit så här långt så ska du inte ge upp nu. Fäst din blick och ditt fokus på lönen (= ditt körkort) så får du ny energi att orka ända fram.

Lycka till!

8 kommentarer

  1. Hej! Manövrering handlar om att kunna hantera fordonet: styra (hantera ratten och hålla kursen), växla utan att titta på växelspaken (rätt växel i given situation), använda pedaler (koppla, bromsa, dragläge), att kunna justera värmen eller defrosterna utan att vingla för mycket hit och dit. Manövreringen, beskriven ovan, ska fungera ute i trafiken och inte endast i lugna miljöer. Hoppas det är svar på din fråga. / Rune

   Gilla

 1. Hej Rune,

  Tack för en bra blogg. Jag har en fråga om hänsyn och varsamhet vs. att inte hindra och störa trafik och hur det bedöms under en uppkörning. Idag när jag var ute och övningskörde uppstod två situationer där jag agerade så som kändes rätt och min handledare höll med, men jag är rädd att det under en uppkörning skulle bedömas annorlunda.

  Situation 1. Stadsttrafik,hastighetsbegränsnig 40km/h med två markerade körfält i min riktning + ett smalt cykelfält längst till höger. I cykelfältet cyklade två barn som ,på barns vis, såg utmaningen att försöka köra zik-zac mellan linjerna vilket gjorde att de kom in i mitt körfält, om än lite och de var helt inne i sin lek. Jag bestämde mig för att jag ville ha så mycket avstånd som möjligt mellan mig och dem vid omkörning som möjligt så jag valde att göra ett körfältsbyte (efter att jag kontrollerat att det gick att genomföra, det var lite trafik och ingen i det vänstra körfältet alls) för att när jag passerat dem byta tillbaka till det högra körfältet. Det hade säkert gått bra att köra förbi dem utan bytet med en lägre hastighet och möjligen ‘låna’ lite plats men samtidigt känns de som de kunnat trilla rakt ut., hade det varit bättre? Hur negativt är det om man i en sån situation vill ha extra marginaler?

  Situation 2. Möte med ryttare på landsväg hastigetsbegränsing 70km/h. Småbackigt och kurvigt. Här såg jag tidigt ryttaren på ett backrön (1km bort?)en bra bit bort när jag kom in på vägen och valde att köra i 50 en liten bit för att sedan sakta ner ytterliggare och när jag hade ryttaren 100 m bort få ögonkontakt med ryttaren, ha koll på hästen passera i 20km/h och väntade lite innan jag ökade farten igen. Jag hade ingen bakom mig, men jag tror inte jag hade agerat annorlunda i så fall heller. Men var går gränsen mellan hänsyn och hinder?

  Gilla

  1. Hej!

   Tack ska du ha!

   Jag ska fatta mig kort. Utifrån det du beskriver av dessa situationer och ditt handlande har inga invändningar. Du verkar ha en god förståelse av risker i relation till andras och ditt beteende.

   Det enda jag tänker på är om du anser att en hastighetssänkning och ett körfältsbyte (Situation 1) kunde vara ett bättre alternativ?

   / Rune

   Gilla

   1. Hej Rune,

    Tack för svaret, det fick mig att känna mig trygg i min bedömning.. Idag körde jag upp för första gången och jag blev godkänd, teorin avklarades i torsdags. Enda sedan jag jag upptäckte din blogg för ca en månad sen har jag burit med mig ditt råd att lämna bedömningen till inspektören. Det är ju så självklart, men ändå är det så svårt att släppa det. Hade jag kört med tanken att varje väg, skylt, cyklist och gud vet vad är ett potentiellt ”fel” hade jag till sist ställt till det för mig själv. Självklart var jag lite stressad, inspektören påminde mig snällt om att andas några gånger, men vem blir inte det när man sätts under en lupp. Tack tack och tack!

    Gilla

   2. Hallå! Så otroligt kul att höra att min blogg har hjälpt dig och att du klarade ditt körprov. Ta det nu lugnt där ute så ses vi på vägarna!
    / Rune

    Gilla

 2. HEJ
  Jag heter Ibrahim Alhamdan .
  har provinspektör rätt att be om att be om att fickparkera på vänstersida på enkelväg?
  trots introduktioner och undervisningar visar hur man ska fickparkera på högersida.

  Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s