Upphäva villkor automat…

Jag fick ett önskemål från en läsare av Uppkörningsbloggen om att skriva ett inlägg om hur en går tillväga för att upphäva ett villkor för automatväxlad bil. Självklart uppfyller jag denna önskan. Jag kommer att börja inlägget med att kortfattat beskriva två av de körprov för upphävande av villkor automat, där jag satt bredvid och bedömde körningen. De skiljer sig åt då de renderade två skilda resultat.

1. Godkänt

Den här personen kom till Förarprov för att häva sitt villkor för automat och denne gjorde en bra körning på alla vis. Hen visade inte bara att växling och koppling gick bra, utan även de övriga delarna av körningen (planering, avsökning, samspel mm) flöt på fint, så körningen blev godkänd.

2. Underkänt

Denna förare kunde växla och använda pedalerna på ett bra sätt, men när denne skulle planera sin körning så gick åt skogen. Troligen blev det, så att säga, ett moment för mycket vilket innebar att framförhållningen gick fel. Körningen underkändes därför.

Viktigt att tänka på

Att häva villkor automat, är inte bara ett test på att du kan hantera pedaler och växelspak, utan du ska också – samtidigt som du gör detta – klara att hantera övriga delar av körningen. Klarar du inte det så blir din körning underkänd – oavsett hur bra du manövrerar fordonet.

Läs mer om villkoren för upphävande av villkor automat på Trafikverket och på Transportstyrelsen.

”Om du har villkor automat på grund av medicinska skäl ska du kontakta Transportstyrelsen. I andra fall krävs ett nytt manuellt körprov hos Trafikverket, och du behöver inte söka körkortstillstånd om provet görs på samma körkortsbehörighet som du redan har. Vill du övningsköra privat måste du dock ha en godkänd handledare.  Ett annat alternativ om villkoret inte är satt på grund av medicinska skäl, är att du tar körkort på en högre körkortsbehörighet med manuell växellåda (då krävs dock körkortstillstånd och fullständigt förarprov (kunskapsprov och körprov). Om du t.ex. tar körkort för behörighet C eller D med manuellt växlat fordon så upphör villkoret att gälla för samtliga bilar utan släpfordon. Detsamma gäller om du gör ett godkänt körprov för utökad B-behörighet med manuellt växlat dragfordon.”

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

2 kommentarer

 1. Tack för inlägget! 🙂 Uppskattas mycket! Hur är det då om man t.ex råkar missa någon skylt eller dylikt? Att man kanske gör små misstag här och där? Om man inte gör en perfekt fickparkering etc?Då blir man alltså underkänd även om växlarna flyter på förstår jag då?

  Är det många som velat häva villkoret? 🙂

  Gilla

  1. Hej! Varsågod!
   Bedömningen är precis densamma som vid en vanlig uppkörning. Det är alltså en helhetsbedömning som görs vilket innebär att mindre misstag som är av ringa betydelse för trafiksäkerheten inte ska leda till ett underkänt resultat. Att missa ett vägmärke (skylt) kan vara ett stort fel beroende på vilken typ av vägmärke det rör sig om (stopplikt t. ex. ), men om den som kör har bra koll på anvisningar och vägmärken i övrigt så ska det inte vara någon fara.

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s