Fuskar Förarprövare i Uppsala?

Donation

Tack för att du stödjer Uppkörningsbloggen

20,00 Skr

Häromdagen kunde vi se ett reportage på SVT Uppland om hur trafikinspektörerna ”fuskar” på körproven genom att inte låta aspiranterna köra tillräckligt lång tid ute på lands, -eller motorväg. Ett mycket allvarligt påstående som, om det finns grund för det, kan leda till allvarliga konsekvenser – både för trafikinspektörerna och för de aspiranter som ska göra sitt körprov.

Brev till Generaldirektören

Ett är säkert, nämligen att det finns brister i hur körproven utförs, men fuskar inspektörerna verkligen? Jag skulle vilja svara nej på den frågan! Att fuska är detsamma som att göra något medvetet och för egen vinning trots att andra möjligheter finns. De inspektörer som ”fuskar” gör det inte för egen vinning. De gör det för att överhuvudtaget hinna med sin uppgift. ”Fusket” som SVT berättar om i sitt reportage består av att inspektörerna på Trafikverket Förarprov i Uppsala inte alltid, på varje enskilt körprov, tillbringar mellan 10 och 20 minuter i landsvägsliknande trafikmiljö. Så här står det under rubriken Planera Körprov s. 3 i Handledning Körprov Grund version 8,0 (2016 -06-13):

Försök fördela tiden på provet enligt följande modell: manövrering 10 procent, tätort 30-60 procent och landsväg 30-60 procent. Om trafikmiljön på provorten medger, ska provinnehållet på protokollet täckas under en normal arbetsdag.”

Notera orden försök fördela tiden ovan. De är nyckeln till att förstå vad allting handlar om. Inspektörerna i Uppsala försöker fördela körprovstiden så att de ska hinna med att göra det bästa av situationen. Förarprovskontorets läge erbjuder inte en tillräckligt bra provmiljö, vare sig för aspiranterna eller för inspektörerna. Kontoret ligger för centralt och med de riktiga landsvägarna utom räckhåll då den tid som är avsatt för körprovet inte är tillräcklig. Dessutom så är vissa ”slingor” mer eller mindre uteslutna under vissa tider av dagen, då det är för mycket trafik. Det innebär att inspektören blir ytterligare begränsad i sitt val av provområde.

Trafikverket Uppsala

”Man tager vad man haver sa Cajsa Varg”. I matlagningskontext betyder det att du måste laga mat baserad på de ingredienser du har i ditt skafferi. Har du inte allt du önskar du hade så får du använda det du faktiskt har. Det är så det går till på alla förarprovskontor, inte bara i Uppsala. Nu har dock inspektörerna själva slagit larm och kontaktat sina högre chefer. Allt för att få till en förändring av sina arbetsvillkor.

Kruxet med körproven i Uppsala är att inspektörerna måste välja mellan stadskörning eller landsvägskörning. Om tillräcklig tid ska läggas på det ena så blir det på bekostnad av det andra.

Här ska jag ge ett exempel på vad jag menar. Låt säga att inspektören planerar att köra en slinga från kontoret på Östunagatan ut till Danmarks kyrka. Enligt Google Maps så tar det 10 minuter att köra dit med bil. Detta är uträknat på att fordonet kan köra under perfekta förhållanden, vilket en faktisk trafikmiljö aldrig tillåter. Färden fram och tillbaka mellan kontoret och Danmarks kyrka tar alltså 20 minuter. Sedan så ska det läggas till (minst) två manövreringsmoment, t.ex. backning eller parkering. Detta tar allt mellan 4 – 7 minuter. Då är vi uppe i ca 27 minuter. Nu ska inspektören klämma in stadskörning också. Slingan ut till Danmarks kyrka ger inte någon bra grund för att bedöma om aspiranten har tillräckliga kunskaper om t.ex. högerregeln då sträckan mest handlar om huvudled.

Ett annat och liknande ruttexempel där högerregelskorsningar är inkluderade är Östunagatan (kontoret) via Törnlundsgatan och ut till Bregstavägen. Enligt Google Maps tar denna rutt 16 minuter. Enkel resa! Då är inte manövreringsmomenten inräknade! Körprovet är beräknat att ta högst 45 minuter i anspråk. Av dessa går ca 10 minuter åt till presentation, identitetskontroll, säkerhetskontroll, tid att ställa in körställning och backspeglar, inledande samtal och avslutning av körprovet. Jag skulle kunna ge fler exempel på hur illa det är med provvägar i Uppsala, men det skulle bli ett alltför långt inlägg. Kika runt lite själva på Google Maps och se vad du kommer fram till.

Efter att ha läst detta så får ni själva avgöra om inspektörerna i Uppsala ”fuskar” eller inte.

Förarprov i Uppsala fuskar

Chefen svarar på kritiken

Läs om inspektörens vardag

2 kommentarer

 1. Trafikinspektoren:

  Hej där! Vi har setts på ett annat forum förut och jag tycker det är jättebra att du skriver om vårt yrke. Däremot är det inte smart att skriva ut saker från vår Körprv Grund! Dels för att det är ett internt dokument så ingen förutom vi kan kontrollera källan. Sen är det faktiskt internt och ska inte komma ut.

  Transportstyrelsen är vår uppdragsgivare och i deras föreskrifter står det inget om procent eller tid på olika moment. Bara att det bör ingå vad jag vet.
  Så inspektörerna i Uppsala gör inget fel alls utan jobbar med dem förutsättningar dem har med tanke på provorten.

  Väl skrivet annars!
  Med vänlig hälsning, kollega

  Gilla

  1. Hej kollega!

   Det vore intressant att veta vilket forum vi mötts på och vem du är, men det kanske du inte kan skylta med. Apropå Handledning Körprov så är det en offentlig handling som gick att begära ut via Trafikverket Förarprov, så alla uppgifter finns där att hämta – tillgängligt för alla.

   Tack för positiv feed back!

   Vi hörs!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s