Fuskar Förarprövare i Uppsala?

Donation

Tack för att du stödjer Uppkörningsbloggen

20,00 Skr

Häromdagen kunde vi se ett reportage på SVT Uppland om hur trafikinspektörerna ”fuskar” på körproven genom att inte låta aspiranterna köra tillräckligt lång tid ute på lands, -eller motorväg. Ett mycket allvarligt påstående som, om det finns grund för det, kan leda till allvarliga konsekvenser – både för trafikinspektörerna och för de aspiranter som ska göra sitt körprov.

Brev till Generaldirektören

Ett är säkert, nämligen att det finns brister i hur körproven utförs, men fuskar inspektörerna verkligen? Jag skulle vilja svara nej på den frågan! Att fuska är detsamma som att göra något medvetet och för egen vinning trots att andra möjligheter finns. De inspektörer som ”fuskar” gör det inte för egen vinning. De gör det för att överhuvudtaget hinna med sin uppgift. ”Fusket” som SVT berättar om i sitt reportage består av att inspektörerna på Trafikverket Förarprov i Uppsala inte alltid, på varje enskilt körprov, tillbringar mellan 10 och 20 minuter i landsvägsliknande trafikmiljö. Så här står det under rubriken Planera Körprov s. 3 i Handledning Körprov Grund version 8,0 (2016 -06-13):

Försök fördela tiden på provet enligt följande modell: manövrering 10 procent, tätort 30-60 procent och landsväg 30-60 procent. Om trafikmiljön på provorten medger, ska provinnehållet på protokollet täckas under en normal arbetsdag.”

Notera orden försök fördela tiden ovan. De är nyckeln till att förstå vad allting handlar om. Inspektörerna i Uppsala försöker fördela körprovstiden så att de ska hinna med att göra det bästa av situationen. Förarprovskontorets läge erbjuder inte en tillräckligt bra provmiljö, vare sig för aspiranterna eller för inspektörerna. Kontoret ligger för centralt och med de riktiga landsvägarna utom räckhåll då den tid som är avsatt för körprovet inte är tillräcklig. Dessutom så är vissa ”slingor” mer eller mindre uteslutna under vissa tider av dagen, då det är för mycket trafik. Det innebär att inspektören blir ytterligare begränsad i sitt val av provområde.

Trafikverket Uppsala

”Man tager vad man haver sa Cajsa Varg”. I matlagningskontext betyder det att du måste laga mat baserad på de ingredienser du har i ditt skafferi. Har du inte allt du önskar du hade så får du använda det du faktiskt har. Det är så det går till på alla förarprovskontor, inte bara i Uppsala. Nu har dock inspektörerna själva slagit larm och kontaktat sina högre chefer. Allt för att få till en förändring av sina arbetsvillkor.

Kruxet med körproven i Uppsala är att inspektörerna måste välja mellan stadskörning eller landsvägskörning. Om tillräcklig tid ska läggas på det ena så blir det på bekostnad av det andra.

Här ska jag ge ett exempel på vad jag menar. Låt säga att inspektören planerar att köra en slinga från kontoret på Östunagatan ut till Danmarks kyrka. Enligt Google Maps så tar det 10 minuter att köra dit med bil. Detta är uträknat på att fordonet kan köra under perfekta förhållanden, vilket en faktisk trafikmiljö aldrig tillåter. Färden fram och tillbaka mellan kontoret och Danmarks kyrka tar alltså 20 minuter. Sedan så ska det läggas till (minst) två manövreringsmoment, t.ex. backning eller parkering. Detta tar allt mellan 4 – 7 minuter. Då är vi uppe i ca 27 minuter. Nu ska inspektören klämma in stadskörning också. Slingan ut till Danmarks kyrka ger inte någon bra grund för att bedöma om aspiranten har tillräckliga kunskaper om t.ex. högerregeln då sträckan mest handlar om huvudled.

Ett annat och liknande ruttexempel där högerregelskorsningar är inkluderade är Östunagatan (kontoret) via Törnlundsgatan och ut till Bregstavägen. Enligt Google Maps tar denna rutt 16 minuter. Enkel resa! Då är inte manövreringsmomenten inräknade! Körprovet är beräknat att ta högst 45 minuter i anspråk. Av dessa går ca 10 minuter åt till presentation, identitetskontroll, säkerhetskontroll, tid att ställa in körställning och backspeglar, inledande samtal och avslutning av körprovet. Jag skulle kunna ge fler exempel på hur illa det är med provvägar i Uppsala, men det skulle bli ett alltför långt inlägg. Kika runt lite själva på Google Maps och se vad du kommer fram till.

Efter att ha läst detta så får ni själva avgöra om inspektörerna i Uppsala ”fuskar” eller inte.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

Förarprov i Uppsala fuskar

Chefen svarar på kritiken

Läs om inspektörens vardag

5 kommentarer

 1. Trafikinspektoren:

  Hej där! Vi har setts på ett annat forum förut och jag tycker det är jättebra att du skriver om vårt yrke. Däremot är det inte smart att skriva ut saker från vår Körprv Grund! Dels för att det är ett internt dokument så ingen förutom vi kan kontrollera källan. Sen är det faktiskt internt och ska inte komma ut.

  Transportstyrelsen är vår uppdragsgivare och i deras föreskrifter står det inget om procent eller tid på olika moment. Bara att det bör ingå vad jag vet.
  Så inspektörerna i Uppsala gör inget fel alls utan jobbar med dem förutsättningar dem har med tanke på provorten.

  Väl skrivet annars!
  Med vänlig hälsning, kollega

  Gilla

  1. Hej kollega!

   Det vore intressant att veta vilket forum vi mötts på och vem du är, men det kanske du inte kan skylta med. Apropå Handledning Körprov så är det en offentlig handling som gick att begära ut via Trafikverket Förarprov, så alla uppgifter finns där att hämta – tillgängligt för alla.

   Tack för positiv feed back!

   Vi hörs!

   Gilla

   1. Hej
    Jag undrar om det finns nån skydd för eleverna när dom kör upp?
    Min dotter sa till sin inspektör ätt han var otrevlig etter 1 uppkörning.
    2 uppkörningen fick hon den samma inspektören.
    Efter det skickar jag inn klagomål till trafikverket, med lovnad om att hon inte skulle få samma inspektör på nästa prov.
    Hon får annan inspektör, som är trevlig på 3. uppkörningen. Men han kommer med en kommentar som inte hör hemma vid uppkörning. Han frågar henne om hon vet hvem som har suttit i det sätet innan henne. Och då berättar inspektören att det er hennes favoritperson.
    Det vill säga den inspektören som har kuggad min dotter 2 gånger innan. Och som vi har lämnat klagomål på. Finns det ingen tystnadsplikt innom trafikverket? Dom 2 inspektörerna har då pratat tillsammans på vägen upp till våran stad, i bilen dom kört tillsammans.
    Idag på 4. försöket väljer vi en annan stad att köra upp i. Och vad händer. Jo hon får den inspektören vi lämnad klagomål på. Det finns enndå 2 andra inspektörer på den platsen.
    Hvem skyddar eleven under uppkörningen?
    Den där inspektören har en attityd som inte hör hemma nån plats. Men man tycks inte ha nån
    rättighet som elev. Han nästan skrattar när han berättar att hon kuggas.
    Han vet om klagomålen. Och vem klagomålen kommer ifrån. Så den inspektören kommer aldrig låta min dotter stå. Han letar fel, och gör allt för att knäcka henne.

    Gilla

   2. Hej Jeanette! Klart att aspiranten har rättigheter! Alla trafikinspektörer är ålagda att bete sig korrekt och att vara 100 % professionella. Har du klagomål på hur en eller flera inspektörer beter sig kan du kontakta chef för det kontoret.

    Gilla

  2. Hej Rune

   Tack för svar.

   Vill säga att i teorien fungerar det kanske så. Men i praktiken inte. Jag lämnade ett långt klagomail till trafikverket. Fick endast en telefon tillbaka.
   När en situation uppstår vill det bli ord mot ord och sjölvklart vill inspektörens ord vinna. Min dotter har ingen bevis hon kan lägga fram. Det finns ingen kamera eller nåt som skyddar nån av dom vid hendelser.
   Hon var dum och sa ifrån när han hadde en dårlig attityd, och det har hon fått känna på vid värje uppkörning sen.
   Hur kan en inspektör smila till sin elev när han säger hon kuggar? . Han har en glädja av att kugga henne. Endast för att hon vågade att säga ifrån, att hans beteende inte var ok första gången.
   En inspektör sitter på all makt, och en aspirant har inget att säga.
   Nå måste vi söka till annan ort. För vi kan inte vinna denna kampen då en inspektör har all makt.

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s