Skylt på körprovsbilarna!

På ett smärtsamt sätt, både för egen del och för tredje part, blev jag uppmärksammad på att Trafikverkets fordon för bl.a. behörighet B har försetts med en skylt med texten Körprov.

En av förklaringarna som ges på Trafikverkets hemsida är: ”Skylten är en åtgärd för att minska antalet påkörningsolyckor bakifrån och ska bidra till ökad trygghet och säkerhet i trafiken. Genom att skylten påminner om skylt ”Övningskör” är vår förhoppning att den ska ge igenkänning och förståelse.

Gissa om jag tappade hakan när jag insåg att det faktiskt satt skyltar på baksidan av körprovsbilarna (från 1 oktober 2020). Jag som, under min egna aktiva tid som förarprövare, propagerade för att alla bilar, även trafikskolornas som användes vid körprov, skulle vara anonyma. Varför då undrar du. Är det inte bra att åtgärder vidtas för att undvika påkörningsolyckor bakifrån? Jo det är det ju förstås, men det är inte bra att andra fordonsförare uppmärksammas på att föraren framför det egna fordonet är ute på ett körprov.

Den som själv suttit bakom ratten på en körskolebil, med skylten Övningskörning bakpå, vet att övriga trafikanter automatiskt får ett annat beteende än om fordonet vore anonymt. Det kan bli så att övriga förare blir mer generösa i sitt körsätt eller att de faktiskt uppför sig provocerande. På ett körprov är inget av dessa alternativ att välkomna.

Aspiranten bakom ratten på ett körprov ska behandlas som vilken annan bilförare som helst. Om inte så riskerar trafikinspektörens bedömningsunderlag bli komprometterat.

Så min uppmaning till Trafikverkets chef för Förarprov, Kristina Hagberg, blir att be henne ompröva detta beslut och istället ge sig på grundorsaken till att påkörningsolyckor bakifrån ökat under körprov, nämligen aspirantens grundutbildning.

En kommentar

  1. Jag tycker att det fungerar bra! Jag anser att man kan göra en korrekt bedömning utifrån vad som händer runt bilen fast det är en skylt på.
    Men som du säger, det hade varit bättre med att ge sig på grundorsaken!
    Men sen måste man väga in inspektörernas arbetsmiljö, det är vi som får ta smällarna i nacken vid varje påkörning.

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s