Säga nej till extra inspektör under körprov

En fråga som dyker upp ganska ofta är: Måste jag verkligen ha två inspektörer med i bilen när jag kör upp? Jag blir tillräckligt nervös av att ha en inspektör med mig.

Jag ställde den frågan till Trafikverket Förarprov och fick följande svar från deras kommunikationschef:
– Du behöver inte ha en extra person med på provet. Du kan säga till innan provet börjar att du bara vill ha en person med på körprovet.

Det finns egentligen tre tillfällen då det kan bli aktuellt med en extra inspektör under ett körprov:
1. När någon ny inspektör är under utbildning
2. När det sker s.k. ”uppföljning” i samband med förordnande och kvalitetsarbete
3. Om det är en lugn period (på vissa kontor under sommaren) och inspektörerna passar på (eller beordras av chef) att åka med varandra.

Det är naturligt att bli nervös vid ett körprov. En främmande (och kanske lite skrämmande) person ska sitta bredvid dig när du kör och bedöma din körning. Tänk då att ha två inspektörer med under körningen! Fjärilarna fladdrar ända upp till halsen och ut genom öronen. Dock så ska du veta att när en extra inspektör åker med på ett körprov så sker det utifrån ett gott syfte. Det sker för att nya inspektörer ska kunna utbildas och för att säkerställa att inspektörerna arbetar med och bedömer körprov efter givna instruktioner. Inspektörerna åker med andra ord inte med bara för att göra dig som kör upp extra nervös. Det är inte heller din körning den extra inspektören tittar på och bedömer utan den som åker med bedömer den andre inspektören.

Om du verkligen inte klarar av att ha en extra inspektör med under ditt körprov, ta modet och berätta det så slipper du!

Ett tips till kommunikationschefen för Förarprov är att be inspektörerna tala om att alternativet att säga nej (till extra inspektör) finns, för det är ingen som gör. Det är inte heller så att aspiranten (den som ska köra upp) är alltid är medveten om sin rätt eller vågar uttrycka den.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

7 kommentarer

 1. Hej!
  Jag klara säkerhetskontrollen på första gången när jag gjorde uppkörningen, men jag klara inte själva körningen. Ett tag sen gick min teori ut, då gjorde jag om teoriprovet och nu om några dagar ska jag göra en ny uppkörning. Frågan är då att behöver jag göra om säkerhetskontrollen?
  Tack för snabb svar🙏

  Gilla

  1. Det är upp till inspektören att bestämma om. Har det gått lång tid sen förra provet så tror jag man kanske gör en ny säkerhetskontroll.

   Gilla

 2. Jag blev underkänd på 2 körprov under 2018 som hade medåk i baksätet, det första med en inspektör under utbildning och det andra under så kallad ”uppföljning”. Det tredje klarade jag dock helt utan anmärkningar. Provet vara gratis med en extra inspektör!

  Gilla

 3. Jag blev underkänd på 2 körprov under 2018 som hade medåk i baksätet, det förnspektör under utbildning och det andra under så kallad ”uppföljning”. Det tredje klarade jag dock helt utan anmärkningar. Borde vara gratis med extra inspekör!

  Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s