AVGÖRANDE SKILLNAD MELLAN ÖVNINGS- OCH UPPKÖRNING!

En av de mest avgörande sakerna under ett körprov är inte om du kan högerregeln eller om du kan starta i en lutning. Det är om du kan köra självständigt och om du kan tillämpa teroin i praktiken!

Såklart kan du fejla på högerregeln även om du kör självständigt, men det är stor sannolikhet att du fejlar på högerregeln på grund av att du inte klarar självständighetstestet.

Med ”att köra självständigt” menar jag förmågan att på egen hand och efter eget huvud fatta rätt beslut i trafiken. Väldigt många körkortsaspiranter bygger upp ett behov av att ha sin körlärare eller handledare som ett stöd under sin körning och mer eller mindre medvetet söker och får de stöd av denne under sin övningskörning (det förekommer förstås också att läraren eller handledaren inte vågar lita på sin elev). När du sedan kommer till körprovet så finns där inget sådant stöd. Trafikinspektören förväntar sig att du ska kunna fatta beslut självständigt och du får därmed ingen hjälp från prövaren. När hjälpen uteblir så kommer osäkerheten och körningen riskerar att kollapsa.

Du som övningskör ska därför ställa krav på din trafiklärare eller handledare att de ska släppa taget om dig och låta dig vara den som ”håller i ratten” och du måste förstås släppa taget om läraren eller handledaren och sluta förvänta dig att denne ska tala om vad du ska göra, när du ska göra det och varför.

Det finns ett par punkter i inspektörens protokoll som handlar om just självständighet. Den ena heter: Förutse och bedöma och den andra handlar om att kunna anpassa sin körning/sitt körsätt och det är svårt när någon annan alltid ger det där sista och avgörande stödet under körningen.

Så, se till att öva upp din självständighet innan du bokar tid för en uppkörning!

Kika in på Trafiko, Trafikskola i mobilen

https://trafiko.se

Lycka till!

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

Lämna ett svar