Körprovet del 2; Genomgången

När ni satt er i bilen så ska du justera din sittställning. Inspektören vill att du är självgående i detta, men förstår om du inte vet var reglagen till ytterspeglar, eller förarstolen sitter, så det är helt i sin ordning att fråga. (Det kan förstås hända att ni pratar om körningen innan du ställer in allting. Det jag beskriver i dessa inlägg är hur körprovet går till, inte nödvändigtvis i den exakta ordningen.) Tala gärna om för inspektören när du är klar.

Nu kommer inspektören att berätta för dig hur hen bedömer din körning och utifrån vilka grunder (kompetensområden), samt hur du blir dirigerad i trafiken. Dirigerad innebär att inspektören ger dig anvisningar om vart du ska köra; om du t.ex. ska följa vägvisning (skyltning) mot E4, CENTRUM, Köpcenter eller när du ska svänga vänster eller höger i korsningar. Det kan också vara så att du får uppgiften att självständigt köra någonstans dit du hittar. Då är det den väg som du är bekväm med du ska köra. Det behöver inte vara bästa eller närmaste vägen.
Inspektören talar också om att, ifall hen inte har gett någon särskild anvisning vart du ska köra, så fortsätter du att planera för färd framåt tills du får någon ny information. Du kan alltid fråga om du blir osäker på vart du skulle köra (var det mot E4 eller E18,  sade du höger i korsningen)? Inspektören börjar med informationen om kompetensområdena, eller med att informera om dirigeringen. Är det så att du undrar över något, om något är otydligt, så kan du när som helst fråga inspektören.

De kompetensområden inspektören tittar på är:
Säkerhetskontroll (sittställning ingår i den)
Manövrering
Miljö
Trafikregler och
Trafiksäkerhet/beteende

Dessa områden tar jag upp i nästa inlägg. Har du missat den första delen i denna ”serie” finner du den här.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

4 kommentarer

 1. Hej! Jag har tidigare kört upp, men blev kuggad 3 gånger i rad och vid senaste tillfället sa inspektören till mig: ”åk hem, kör i ett år, och kom tillbaka när du kör som en proffs”. Förväntas en nybörjare vekligen kunna köra lika felfritt som en erfaren förare? Dessutom så blev det obehagligt mycket småprat med de 3 inspektörerna jag haft – och jag är inte den som trivs så bra i förarsätet, men förstår vikten av att ha körkort. Får man säga till inspektörerna att man inte vill bli distraherad och att man gärna håller käften och fokuserar på körningen (vet inte om det är en del av provet, där de bedömmer vår förmåga att göra fler saker samtidigt).

  Gilla

  1. Hej Ida!
   Det du beskriver låter som ett misslyckat försök till humor från inspektörens sida, alternativt ett oproffsigt förhållningssätt. Du kan ta upp kommentaren med kontorets chef. De kan behöva prata lite mer om vad som är (o)lämpligt att säga till aspiranten.

   Visst kan du berätta att du helst inte pratar mer än vad som är nödvändigt för att genomföra körprovet. Det finns ingen provpunkt där din sociala förmåga/vilja ska testas.

   Gilla

   1. Inspektörerna frågar för det mesta idag om du vill prata eller inte under körningen, det är för din egen skull och vad som känns bäst för dig, så att du ska få fokusera! Skulle du välja att prata ja givetvis så pratar inte inspektören i situationer där du behöver konsertera dig! Det är inget som bedöms i ett körprov B.

    Kör du taxiprov så är det en annan sak 🙂

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s