Körprovet del 4; Helhetsbedömning

Helhetsbedömning är detsamma som att inspektören inte grottar ner sig i småfel som inte har någon direkt betydelse för säkerheten. Inspektören har en skala att gå efter när de bedömer körningen.

1) Farlig körning. Avbrutet körprov = IG
2) Brister inom flera kompetensområden = IG
3) Enstaka brist av betydelse för säkerheten = IG
4) Mindre brister utan betydelse för säkerheten = G
5) Bra körning! = G

Är du en fyra eller en femma på skalan är din körning godkänd (som jämförelse har Taxiprovet en sex-gradig skala), men tre och nedåt innebär ett underkänt resultat.

Så, kan man då göra hur många småfel som helst under ett körprov och ändå klara sig? Nej, det kan man inte! Någonstans måste man som inspektör ändå dra gränsen för hur mycket fel du kan komma undan med. Jag brukade tänka mig ett slags vågskål, där alla bra och dåliga saker som hände under körningen hamnade. En stor brist fick vågskålen att slå i botten direkt och sedan spelade det ingen roll hur många bra saker aspiranten gjorde. En riktigt farlig situation kan inte repareras. Sedan kunde även många små fel också väga över till ett underkänt resultat, även om vart och ett i sig inte innebar någon risk. En väldigt bra händelse under ett körprov kunde också få mig att ha överseende med många småfel. Jag minns ett körprov i Enköping för några år sedan, där en kille gjorde en si så där körning, men där en händelse avgjorde till hans fördel. Vi kom fram till en cirkulationsplats (Ullunda Rondellen) och vi hade en bil bakom oss. Vi kom från Centrum och skulle köra mot Norrköping (väg 55). När vi är på väg in i cirkulationen, ser jag i ögonvrån, en MC som snabbt närmar sig bakom oss. När vi ska byta körfält för fortsatt resa ur cirkulationen påbörjar MCn en omkörning av bilen bakom och vår bil. Killen som kör ser detta och avbryter sitt körfältsbyte för att sedan fortsätta när MCNn passerat. Jag blir mycket imponerad och plötsligt är alla småfel som skett fram till dess som bortblåsta. Aspiranten visade där vad han egentligen kunde. Gissa om han fick beröm för sitt agerande?

Ingen körning är den andra lik och därför leder inte det som lett till underkänt för en, automatiskt till underkänt för en annan och tvärtom. Det var ett argument som ofta framfördes när en körning blev underkänd.
– Ja, men min kompis gjorde samma fel och hen klarade sig! Varför får inte jag mitt körkort?
Jo, för att allt som händer under körningen hör ihop i ett sammanhang. Sammanhanget i din körning var säkert inte det samma som när din kompis körde och därför blev resultatet annorlunda. Här kommer också helhetsbedömningen in. Under en körning får inspektören ett helhetsintryck av ditt sätt att agera i trafiken. Om alla skulle bedömas på samma sätt oavsett hur trafiken såg ut just där och då, då skulle bedömningen bli orättvis. Inspektören måste även ta hänsyn till omständigheterna och väga in dessa i resultatet. Lita på inspektören! Hen gör ett bra jobb och är inte ute efter att kugga dig.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

En kommentar

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s