Planering

Vad innebär det egentligen att ha en god planering när man kör bil? Det var (är) många körprov som underkänts p.g.a. brister i planeringen, så det verkar vara en relevant fråga att ställa sig. Min definition av ordet planering i detta sammanhang är ”att tänka längre fram”. Den som någon gång spelat schack vet vad jag talar om. Som duktig schackspelare måste du kunna tänka flera schackdrag framåt, för att kunna besegra din motståndare. I trafiken är det på samma sätt. För att bli en bra förare behöver du lära dig att tänka både på det som händer mitt framför näsan på dig, men även på det som ligger X antal meter framför – mer eller mindre samtidigt! Klarar du inte det, så fixar du den första situationen men missar i den andra och då får inspektören ofta ingripa. Jag ska ge ett exempel på vad jag menar. Ett vanligt scenario var när vi skulle svänga vänster i en signalreglerad korsning (trafikljus) och fick möte i form av svängande och de som skulle rakt fram, samtidigt som några gående planerade för att korsa övergångsstället. Ofta uppfattade aspiranten den första situationen med de mötande fordonen, men missade de gående. Det kunde även vara tvärtom att fokus hamnade på de gående och då glömdes de mötande bort. I bägge fallen fick man ofta ingripa och då slutade det med ett underkänt resultat.

Här fattades något, nämligen planering.  Vid färden fram emot korsningen behövde aspiranten titta på hur korsningen var utformad och på vilken typ av samspel som kunde bli aktuellt. Sedan kom planeringen in i bilden. Vad ska jag tänka på? Vart ska de mötande fordonen ta vägen och är de där gående på väg över gatan? Hur ska jag köra för att ta mig igenom här? När planering saknas börjar man tänka igenom trafiksituationen alldeles för sent. När man står mitt uppe i allt försöker man se vad som händer och hur man ska göra. Det fungerar sällan särskilt bra.

Andra exempel på när planering behövs är vid körfältsbyte och när du ska följa anvisningar mot mål (E4, Stockholm, Grums). Saknar du en planerande körstil så hamnar du ofta fel och det uppstår problem i samspelet med övriga när du vill försöka komma rätt igen.

När du är ute och övningskör så öva på att hålla tanken på det som finns i din absoluta närhet, men även på det som händer lite längre fram. Du behöver öva upp den förmågan  för att klara dig väl på egen hand ute i trafiken, både under körprovet och när du sedan har ditt körkort.

God planering hänger även ihop med goda avsökningsrutiner men mer om det i ett senare inlägg.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

6 kommentarer

 1. Hej,

  I ditt exempel så undrar jag vad som är korrekt:

  1. när det kommer gående som är påväg att korsta övergånsstället på vägen jag ska in på (vänstersvängen) och mötande trafik: bör jag då endast köra fram litegrann men ej korsa den mötande trafikens körfält, eller bör jag stå kvar vid mitt trafikljus och vänta där?

  Älskar din blogg!!

  Mvh,
  Kim

  Gilla

  1. Hej Kim!

   Jag älskar när någon älskar min blogg! 😀

   Vad du ska göra och hur du ska göra det måste du bestämma från situation till situation. Den ena situationen är inte lik den andra. Om det inte finns risk för att du blockerar den korsande trafiken och därmed blir till ett onödigt hinder, så kan du köra fram och invänta gående vid övergångsstället.

   Om du, trots att det är möjligt att köra fram, står kvar vid trafiksignalen och väntar, så kan inspektören börja undra vad du håller på med. Dina medtrafikanter likaså.

   Gilla

  2. Hej igen Kim!

   Nu har jag läst igenom exemplet som du refererade till i din fråga.

   Varför ska du öht stå kvar vid trafiksignalen och vänta på de som ska korsa övergångsstället? Du kör ju fram, så långt det går, i korsningen (när du fått grön signal) och inväntar mötande trafik där! Därifrån går det sedan snabbt och smidigt att korsa både körbana och övergångsställe.

   Ställ gärna fler frågor!

   Gilla

 2. När två körfält blir ett (sammanvävning) hur föreslår du att man utför en avsökningsrutin? Ska jag kolla backspegel –> sidospegel –> döda vinkeln, eller sidospegel –> döda vinkeln?

  Gilla

  1. Hej! Jag försöker tänka efter hur jag ska besvara din fråga…
   Om du redan när du är på väg fram mot den situation du beskriver i din fråga, börjar titta på de övriga inblandade trafikanterna, så bör hur du ska söka av komma ganska automatiskt.
   När du hamnar i en sammanvävningssituation, varifrån kommer de övriga trafikanterna? Det är svaret på den frågan som avgör hur och var du ska titta.

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s