Avsökningsrutiner

Det finns inte många protokoll för underkända körprov där kolumnen Avsökningsrutiner inte är ifylld. Avsökning är en vital del av bilkörning. För att lyckas på körprovet krävs att du har ögonen med dig hela tiden. Under varje del av körningen ska dina ögon vara upptagna med att söka information: Framför bilen, bakom, bredvid,  ja, i varje tänkbar riktning! Men det handlar inte om att endast låta blicken fladdra än hit och än dit, du ska även veta var, när och hur du ska titta. Jag minns ett körprov i början av min karriär som trafikinspektör. Det var en man som körde. Vi befann oss på landsvägen, på väg in mot Uppsala och hans huvud for åt sidorna hela tiden. När detta hade pågått ett tag så bad jag honom sluta. Han hade nog fått höra att det var viktigt att se sig omkring under körningen, men han visste inte vad det innebar i praktiken. När någon gör något, som t.ex. mannen i exemplet ovan, utan att förstå varför, då blir det bara tok.

Rör på ögonen mer eller mindre konstant under körningen och vrid på huvudet när det behövs, men överdriv inte. Håll inte på med något ‘spel för galleriet’, det genomskådas raskt av inspektören.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

7 kommentarer

 1. Hur skulle du säga att man bäst tränar upp sina avsökningsrutiner? Är det bara köra mycket och reflektera som gäller, så att man utvecklas av erfarenheterna? Om det ”bara” är avsökningsrutinerna man har kvar att jobba på – att ta in allt och inte t.ex missa att se färdriktningsskylten för att man tittar på personen som går över vägen en bit fram, eller missa nån annan skylt för att man fokuserade på mötet på en smal väg – tror du då man måste ta fler körlektioner med körskola, eller räcker det att köra mer privat, i och med att man inser att felet ligger i att man har låst sin blick?

  Gilla

  1. Här är det två saker som gäller.
   1) Förstå hur du ska använda blicken när du kör
   2) Öva!
   Att förstå hur du ska använda blicken är nödvändigt för att kunna öva korrekt. Jag har alltid en väldigt rörlig blick när jag kör bil. Särskilt i stadstrafik, men även på landsväg. Det gör att jag kan samla in mycket information och fatta beslut därefter. Jag jobbar även med att växla mellan blicken långt fram och nära bilen. Har du lätt för att fastna med blicken på ett mötande fordon på en smalare väg så kan det även vara en manövreringsbrist då du är osäker på var du har bilen.

   När du kör så är det dina erfarenheter som du utvecklas av. Du lär av att göra rätt men också av att göra fel.
   Bra att du skriver bara inom citationstecken. Då har du förstått att detta med avsökningsrutiner är en stor och viktig del.
   Jag är inte i den positionen att jag kan ge dig svar på om du ska öva via trafikskola eller privat. Det måste du klura ut själv, med stöd av trafiklärare eller handledare. Samtala med läraren/handledaren och fatta sedan beslut om hur du ska gå vidare.

   Gilla

 2. Gillar din blogg skarpt och väntar alltid spänt på nästa inlägg. Tycker det är toppen när du ett exempel från verkligheten då förstår man exakt vad du menar 😉 😉

  Gilla

  1. Åh tack! Jag använder exempel från verkligheten när jag kommer på något passande. Dela gärna med dig av bloggen till andra du tror har glädje av att läsa den!

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s