De 10 vanligaste missarna på körprovet

 1. Klarar inte att utföra säkerhetskontroll *
 2. Upprepade motorstopp
 3. Saknar kontroll och uppsikt vid parkering
 4. Tappar placering (cirkulationsplats/körfält)
 5. Missar vägvisare och kör ofta fel
 6. Har inte koll på högerregeln
 7. Tillämpar inte väjningsplikt eller stopplikt
 8. Dålig hastighetsanpassning
 9. Saknar rutinmässiga avsökningsrutiner
 10. Förstår inte samspelet med andra trafikanter

* Not till punkt 1: Att utföra en svag säkerhetskontroll innebär inte i sig en underkänd körning, men ger dig en väldigt dålig start på körpovet

3 kommentarer

 1. hej, tack för intressanta fakta. jag har en dotter som kört upp två gånger och misslyckas båda gångerna på Trafisäkerhet och beteende. Första gången körde hon för fort på en skogsväg och andra gången snedade hon för mycket i en vänstersväng. Detta är ju uppenbara missar Räcker det för att missa provet? Som jag förstår det om man läser kommentarerna i hennes protokoll står att detta leder till brister i uppmärksamhet, brister i placering, ej köra med tillräckliga marginaler ej planera mm. Båda gångerna har vi pratat med körskolan och de tycker hon är fördigutbildad och inte har några dylika brister. Detta är en körskola som har bra rykte och brukar få i genom många elever. Jag ser heller inget när jag kör med henne men jag är ju amatör. Vad kan vi träna på hur skall vi tänka? Det känns så tungt då det inte finns något ”konkret” att ta på mvh Mikael

  Gilla

  1. Hej Mikael! Tack för din kommentar! Beklagar att dottern inte lyckats på sina två försök.
   Ja de missar du nämner kan vara tillräckliga skäl för ett underkännande på körprovet. Det beror helt och hållet på.
   Jag skulle snarare vilja påstå att det är ”brister i uppmärksamhet, brister i placering, ej köra med tillräckliga säkerhetsmarginaler” som lett till ett underkänt resultat.
   Ibland kan den som kör upp vara redo men gör trots det sådana misstag att körningen blir underkänd. Hon kan vara redo, precis som körskolan säger att hon är. Stress och osäkerhet på vad inspektören egentligen vill se kan spela in och frammana ett beteende som annars inte finns där.
   Det är väldigt svårt att, utifrån några få rader i ett kommentarsfält, ge en exakt diagnos och rätt medicin. Vad jag tror att du bör satsa på är att bygga upp din dotters självförtroende så att hennes ”misslyckanden” inte sätter sig i huvudet. Ut och kör (om du övningskör med henne) och hjälp henne hitta tillbaka till glädjen i att köra bil. Har hon lagt grunderna på rätt sätt så har hon inget att oroa sig för.
   Var körde hon upp och vilken körskola var det (om du vill berätta)? Det låter som att hon körde upp på en mindre ort.
   Trevlig kväll!

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s