Svåra trafiksituationer

Visste du att trafikinspektörerna undviker att köra i de svåraste och på de mest komplicerade platserna i trafiken? Du kanske trodde det var precis tvärtom.

– Inspektören ville bara sätta dit mig!
– Inspektören vara bara ute efter att kugga mig!

De där påståendena har man hört några gånger. Jag säger inte att det aldrig har hänt. Det finns och har alltid funnits rötägg bland oss människor och säkert har några inspektörer gjort ett uselt arbete vid några tillfällen, men att det skulle ske systematiskt ställer jag mig starkt skeptisk till.

Islandsbron Uppsala
Svåra körprov

https://www.google.se/maps/@59.8545034,17.6397031,3a,75y,55.85h,94.51t/data=!3m6!1e1!3m4!1s9mEkgK-Xfl5-UI93vKkVTA!2e0!7i13312!8i6656?hl=sv

Jag klipper in några bilder från Google Maps i det här inlägget. På ett ställe i Uppsala dit vi inspektörer inte ledde aspiranterna (bilden ovan). När jag hamnade där på ett körprov var det endast för att aspiranten kört fel och det var enda vägen tillbaka. Även då påpekade jag att hen skulle vara extra uppmärksam på placeringen på denna plats. Bilden visar Islandsbron över Fyrisån i Uppsala. En plats som är komplicerade p.g.a. att det är tre körfält på väg fram mot bron, ett svänger av vänster precis före och ett svänger av höger precis efter. Körfältet rakt fram är det förbjudet för fordon utan tillstånd att färdas i. Platsen är dessutom starkt trafikerad vissa tider på dagen – av både motorfordon, gående och cyklister. Här kör man inte på körprov! Varför? Jo, för att det vore taskigt mot aspiranten. Platsen är en veritabel trafikfälla och nära nog garanterad att leda fram till ett slags ingripande i körningen. Speciellt om du inte har vana av att köra där. Om syftet vore att skapa svårigheter för aspiranterna skulle detta vara Top Notch och alla inspektörer skulle flocka på platsen.

Ett annat ställe där vi inte körde så ofta (men ibland för att följa upp en brist i körningen) var här:

Sysslomansgatan Uppsala
Svåra körprov

https://www.google.se/maps/@59.8658584,17.6189178,3a,75y,143.99h,87.95t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5kc45GiJ0HXptKaQWRCaaA!2e0!7i13312!8i6656?hl=sv

Korsningen är svår då den inbjuder till körning på fel sida om refugen. Om jag hamnade här under ett körprov så brukade jag påtala för aspiranten att hen skulle vara uppmärksam på placeringen, såtillvida jag inte medvetet ledde dem hit för att få ett tydligt kvitto på att de kunde eller inte kunde placera sig korrekt. Men, värt att påpeka: ledde jag dem hit hade jag redan innan fått flera tecken på brister i placeringen av fordonet och sökte som sagt ovan efter en komplettering.

Åter till området kring Islandsbron i Uppsala. Den här korsningen (nedan) var heller ingenting jag ledde en aspirant till. Även den är komplicerad p.g.a. sin utformning och den trafikmängd som finns här.

Sjukhusvägen Uppsala
Svåra körprov

https://www.google.se/maps/@59.8538997,17.6388906,3a,75y,345.67h,82.89t/data=!3m6!1e1!3m4!1sBeA9Y8KAWO6SUld6As2ktQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=sv

Så, nu vet ni lite mer om hur inspektörerna arbetar. Jag var inget undantag, utan i Uppsala arbetade vi alla på samma sätt i dessa situationer. Följ länkarna under varje bild så kan ni ”köra” dessa situationer själva och göra er en egen bedömning.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

4 kommentarer

 1. Hej! Jag har dåligt självförtroende & tvivlar på mig själv. Tack vare din sida har jag inte gett upp utan faktiskt gett trafikskolan grönt ljus för att boka uppkörning. Annars hade jag nog övningskört hur länge som helst. Tvärt emot de flesta yngre förmågor känner jag mig aldrig nog bra för att köra själv. Nu ser jag på uppkörningen i ett nytt ljus & är inte ”rädd” för inspektören längre. Tack!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Someone!
   Vad roligt att höra! Nu känner jag att bloggen har nått sitt mål!
   Fortsätt att tro på dig själv och att du faktiskt kan klara det. Du har alla förutsättningar att lyckas!
   Varsågod!

   Gilla

 2. Jag blir glad av att läsa detta och hoppas det gäller samtliga inspektörer i Sverige. För de som kör upp i både Farsta och Jakobsberg (Stockholm) är det vanligt återkommande att folk inte klarar sina uppkörningar då de av misstag hamnar i bussfiler, och man kan inte låta bli att tro att inspektörerna kör just där för att testa eleverna men det kanske är fel… 🙂

  Gilla

  1. Hej Maria-Alexandra!
   Tyvärr så kan en del av det föråldrade arbetssättet leva kvar bland vissa inspektörer. Men förhoppningen är att det ska försvinna genom det kvalitetsarbete Trafikverket bedriver. Fast det är ofta så att många ”flyger under radarn” och när den som följer upp har åkt hem så återgår det till det vanliga igen.

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s