Olika vändningar

Vänduppgift på körprov

Det Finns flera olika sätt att vända en bil på ett körprov, men alla dessa får inte räknas in som en vändning av inspektören enligt Trafikverkets kriterier. Om du t.ex. kör fel och vänder runt med hjälp av en cirkulationsplats så uppfyller det inte kravet på en vändning enligt Trafikverkets direktiv (även om du har vänt i rent praktisk mening).
De sätt som trafikinspektören vill att du vänder på är:

 • Backa runt ett hörn
 • Backa in på en in/utfart, avtagsväg eller liknande
 • Göra en U-sväng (i t.ex. en korsning)
 • Vända med hjälp av en trevägskorsning
 • Köra in på en p-ruta, backa ut och sedan fortsätta resan (du kan förstås backa in i p-rutan och köra ut också 🙂
 • Göra en s.k. saxvändning.* Passar bäst på smala gator/vägar.
 • Få en uppgift att självständigt välja sätt att vända enligt listan ovan

  * Du stannar intill högerkanten, lägger om fullt vänster och kör så långt du kan, stannar, lägger om fullt höger och backar så långt du kan, stannar, lägger om fullt vänster, osv, osv, till dess kan köra åt motsatt håll

  Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

  12 kommentarer

  1. Hej. Gud vilken underbar blogg du har. Har suttit och läst i timmar.
   Har dock en fråga om vändning på mindre landsväg på vinterväglag.
   Ska köra upp i Lycksele och tänkte bara på att det inte är uppplogat på små vägar längs med en landsväg. Så det är inte helt enkelt att backa in på en sån och sedan svänga vänster ut. Hur tror du att dom kommer att säga till mig?

   Gilla

   1. Hej Camilla!
    Tack så mycket! 🤗 Kul att du gillar den.

    När det gäller vändning så finns det olika arbetssätt hon inspektörerna. En del ger bara en uppmaning till den som kör att vända och så får föraren planera allt (var , när och hur) på egen hand. Andra talar om vad de ska gör och var, men hur får aspiranten själv avgöra. Det som gäller för alla inspektörer är att de ska ta hänsyn till omständigheterna och har viss förståelse för att det kan vara krångligt när det är mycket snö. Å andra sidan så kan snön göra att aspiranten slipper undan med en del (placering och så).

    Hjälpte mitt svar eller har du några följdfrågor?

    Lycka till!

    Gilla

    1. Tack för svar. Ja precis. Kommer att köra upp i slutet av mars och då kan vägkanterna vara svaga. Då är väl en saxvändning bäst kanske. Ingen ide egentligen att sitta å fundera så mkt eftersom jag inte vet vad som kommer att hända. Har du nån erfarenhet av vad dom brukar vilja se på mindre orter där det inte finns motorväg? Det finns en rondell och ett trafikljus. Mkt parkering och backning kanske. Tack än en gång för en bra blogg.

     Gilla

    2. Jo nog kan vägkanterna vara lite försvagade när tjälen börja släppa, men du behöver ju inte ”slicka” kanten för att vända. Saxvändning kan vara ett alternativ om du får välja metod själv.
     När det saknas trafiksignaler och motorvägar så hamnar fokus på korsningar à la högerregeln samt landsvägskörning- vä+hö svängar.
     Oroa dig inte utan ta det som det kommer och kom ihåg att din körning inte måste vara perfekt.
     Tack för beröm. Del gärna vidare bloggen!

     Gilla

    3. Tack för svar. Jag har rekommenderat din blogg till några som pluggar oxå. I Lycksele så är själva stans gator i rutor. Raka å fina. Så det är höger regeln hela tiden. Jobbigast är det att hinna komma upp i 50 emellan för det är inte långt. Måste man det? Brukar måsta göra vänster sväng rätt ofta men det är glestmellan bilar så det är inga problem men vad säger ni om det är lungt med bilar men jag måste stanna för att släppa förbi en mötande bil. Får man stanna snabbt då?

     Gilla

    4. Du måste inte hinna upp till 50 mellan varje korsning. Det viktiga är att du får en hastighetsvariation och inte bara sniglar dig fram, om du förstår vad jag menar.
     Ja det är klart att du får stanna till i körbanan vid vänstersväng och invänta mötande fordon. Var noga med spegelrutiner, tecken, hastighetsanpassning och placering!
     Hör gärna av dig och berätta hur ditt körprov gick.
     Trevlig helg!

     Gilla

    5. Tack snälla för dina goda råd. Ska berätta hur det gick. Säkerhets kontrollen på en ny bil blir inte så lätt. Aldrig kört en sån ny å fin bil. Så den blir nervöst.
     En fråga. Har glasögon och linser. På körkorts tillståndet står det glasögon. Är blind utan.
     Ska jag ha lincer eller glasögon på kortet? Och vad säger dom om jag har glasögon på kortet och kommer på uppkörningen med linser?
     Läst att folk har fått nobben då. Kan det stämma ?

     Gilla

    6. Står det endast ”glasögon” på ditt körkortstillstånd (villkor 01.01)? Står det ingenting om linser (villkor 01.02)?
     Ett sätt att lösa det är att ta med dina glasögon till fotograferingen på Trafikverket och fråga dem. Du är du beredd på både ock.
     Jag vet att den som har villkor glasögon måste ha dessa eller kontaktlinser vid körprovet, annars blir de hemskickade.

     Gilla

    7. Hej igen. Ville bara säga att jag klarade teorin på första försöket så uppkörningen är om 2 veckor. En fråga om säkerhetskontrollen. Säger dom ytter eller en inre kontroll? Eller säger dom tex däcken eller vindrutetorkarna? Om dom säger en ytter/inner kontroll vad ska man kolla då? Ser faktiskt framemot uppkörningen. Ska bli kul. Ska köra våran bil i 9 mil innan så uppvärmd blir jag. och ska köra 8.15 på morgonen. Då är dom flesta på jobbet.

     Gilla

    8. Hej. Ville bara säga att jag klarade uppkörningen idag. På första försöket. Det var en rolig och trevlig körning. Tack för alla goda råd.

     Hämta Outlook för Android

     ________________________________

     Gilla

  Lämna ett svar

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com-logga

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s