Säkerhetskontrollen

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Innan ni åker ut i trafik kommer inspektören be dig att utföra en säkerhetskontroll på bilen. Här finns mycket rykten och myter att ta död på. En del hävdar att du inte får köra om du inte klarar säkerhetskontrollen, andra att du måste klara den bra för att inte kugga på körningen. Inget av ovan är sant. Sanningen är att du kan göra en ganska usel säkerhetskontroll och ändå klara din uppkörning.

Säkerhetskontrollen i sig avgör inte resultatet av körningen, men den kan räknas in i helhetsbedömningen och på så sätt påverka utgången av provet. Säkerhetskontrollen gör du inte för inspektörens skull utan för din egen. Det bör ligga i ditt eget intresse att veta hur du försäkrar dig om att ditt fordon är i kördugligt skick.

Så, hur går då säkerhetskontrollen till? Inspektören ber dig göra en eller två delar av en hel säkerhetskontroll. Hen kan be dig kontrollera hjul och däck (d.v.s. både däcket och fälgen), du kan ombedas att öppna motorhuven och namnge samt peka på vätskorna (spolarvätska, motorolja, kylarvätska, bromsolja), du kan få kontrollera belysningen (hel och halvljus, körriktningsvisare, bromsljus och om vädret är dåligt kan dimljus ingå), bilens säkerhetssystem (att varningslamporna tänds och släcks som de ska), vindrutetorkarna och spolarvätska, bilens bromsar, signal (tuta) eller styrservo. Dessa olika delar kan förstås kombineras på olika sätt.

Inspektören talar alltid om vad du ska göra och ibland stöttar hen dig om du t.ex. är lite ovan vid bilen. Tänk på att inspektören vill att du ska få en bra start på körprovet och att hens mål inte är att få dig underkänd utan att få dig att lyckas väl.

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s