Starta bilen/startmomentet på körprovet

Hur ska du göra när du ska starta bilen på ett körprov? Kan du bli underkänd om du gör på fel sätt?

Jag läser dessa funderingar gång på gång. Jag kan börja med att lugna dig som funderar över detta med att det rör sig om en s.k. icke-fråga. M.a.o. är det inget som inspektören bryr sig om värst mycket om. Du kan starta bilen och sedan lägga i en växel, eller du kan lägga i en växel och sedan starta bilen. Du kan ta på dig bilbältet och sedan starta bilen, eller du kan starta bilen och sedan ta på dig bilbältet. Du kan starta motorn och sedan justera speglarna eller du kan justera speglarna och sedan starta motorn. Låt inte  bilen gå på tomgång alltför länge bara och skulle du mitt i allihopa glömma att stänga av motorn, så påminner inspektören dig – men det räknas inte som ett ingripande! Det enda du ska tänka på här är, att om du startar bilen med växel i, släpp inte upp kopplingen, för då far bilen iväg eller motorn dör. Men, även om det skulle bli så, betyder det inte att din körning är underkänd (om du inte far in i en annan bil, en vägg eller någon bakom/framför bilen!). Det får inte bli farligt.

Inspektören vill se att du har någon form av fungerande rutin för att komma igång med din körning. Hur allting går till och i vilken ordning är sedan inte så väsentligt. Skapa inte en höna av en fjäder! (googla på det om du undrar vad det betyder).

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

13 kommentarer

  1. Oj! Ja, hur gör man? Det är något som måste nötas in så att det sitter i den s.k. ryggmärgen. Tyvärr har jag inte något annat tips än att du måste öva in detta. När du inser att din körning kan orsaka olycka för andra så börjar du se dig för. Hur gör du när/om du är ute och går eller cyklar och ska över en gata? Börjar du titta efter andra trafikanter först när du är framme vid gatkanten eller börjar du söka av före så du vet om du behöver stanna eller inte? Om du svarar enligt det första så tänk på samma sätt när du kör bil. Avsökning och uppmärksamhet hör ihop med planering.

   Gilla

 1. tjenare , rune kan man bli avisad från trafikverket om ena skalmen på glasögorna gått av, men att den endå sitter på plats ??

  Gilla

  1. Tjenare Someone!
   Jag svarade nyss på denna fråga (kanske i en annan tråd?)! Svaret bör vara nej. Att jag skriver bör beror på att jag inte ser hur glasögonen faktiskt sitter. Har du alltid glasögon på dig, eller är det endast när du kör bil? Jag skulle själv bete mig som om allt var i sin ordning och inte göra någon grej av det.

   Gilla

 2. Även om jag inte oroar mig spec mkt för just det här, så var det ändå väldigt lugnande att läsa. Tack för att du skrev det

  Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s