Platsinlärning


För en tid sedan skrev jag en text om platsinlärning, som nu är publicerad i en större svensk biltidning. Om/när den publiceras på nätet lägger jag ut länken här.

11 kommentarer

 1. Hej
  Jag kör med 4ans växel, närmar mig ett stoppljus rött Lr en rondell, släpper gasen, lägger i 3an, släpper gasen lägger i 2an, rullar fram. Hur ska bakomliggande bilar förstå att jag bromsar ? Jag blir nervös när jag övningskör pga det

  Jag vet att man bara ska använda miljökörning när det går, men jag upplever att situationen ofta tillåter det .

  Gilla

  1. Hej!
   Kul att du hör av dig med en fråga!
   1) Du behöver inte slaviskt göra så som du beskriver inför varje korsning/rondell.
   2) Sedan, om du ska motorbromsa för en miljövänlig körstil, så är det inte så du ska göra. Det finns ett inlägg på min blogg som redogör för hur motorbromsning går till.
   3) För att bakomvarande trafik ska förstå att du saktar in när du närmar dig korsningen/rondellen kan du trycka till lite lätt på bromsen. Då tänds bromsljusen och ger signaler som talar om vad du tänker göra. Sedan behöver du inte oroa dig. De som kör bakom kommer också att sakta in när de närmar sig korsningen så de förstår att du tänker göra detsamma. Dessutom så märker den som är bakom att din hastighet minskar.
   Lycka till!
   / Rune

   Gilla

   1. Det jag skrev är så min körlärare lärt mig, men jag blev osäker därför jag frågade. Tack för svar. Du menar alltså att jag ska släppa gasen i 4ans växel så sänks farten och sen ex välja 2:an om det behövs istället för att tänka att jag måste gå från 4-3-2 ?

    Gilla

   2. Ja exakt så menar jag! Det är då det kallas för att motorbromsa. Men tänk på att det inte krävs perfektion i detta för att klara ditt körprov.
    /Rune

    Gilla

   3. Hej. Du som frågar om beteende inför stopp eller inkörning i rondell kommer att bli en bra trafikant. Du bryr dig om hur ditt beteende påverkar andra i trafiken. Jag brukar tänka att en bra bilförare inte bara kör sin egen bil utan även ”läser” andra bilförares körning. Alltså att det pågår ett slags ”samtal” med andra trafikanter i olika trafiksituationer. Man kan naturligtvis prata högt med dem 🙂 men helst kommunicerar man med tydliga tecken och avsikter. Således social kompetens! Lycka till med körkortet

    Gilla

 2. Hej. Har läst din debattartikel och tar mig för pannan. Är det verkligen så illa ställt med dagens körkortsutbildning? Samtidigt förklarar det en del vansinnigheter som man stöter på i trafiken. Är filkörning helt ute?

  Gilla

  1. Hej Ruben!
   Ja tyvärr är det så illa med många trafikskolor och deras utbildningsmetoder. Det handlar om att få snabba resultat – ofta genom genvägar – vilket får till effekt att många elever inte ges rätt grund att bygga vidare på.
   Men, det finns också bra skolor som levererar god kvalitet.
   Vad menar du med filkörning?
   /Rune

   Gilla

   1. Haha. Filkörning är att man t ex vid vänstersväng markerar sin avsikt att svänga genom att lägga sig till vänster I SITT KÖRFÄLT – GIVETVIS EFTER ATT HA GIVIT GIVIT TECKEN!!! Eller som min gamle rustmästare lärde oss – Pilen, Filen, Bromsa Växla ner 🙂 (ramsan blir ännu roligare när man vet att rustmästaren var skåning).
    Det är filkörning det!
    När jag övningskört med mina barn har jag lärt dem att INTE hålla till höger före vänstersväng. Det gör bara bönder med dubbla gödselspridare efter traktorn…. Haha

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s