Körprovet del 3; Kompetensområden

I det här inlägget tänkte jag fortsätta med att gå igenom kompetensområdena, förutom Säkerhetskontrollen, den har jag redan skrivit om här.
Kvar är då manövrering, miljö, trafikregler och trafiksäkerhet/beteende.

Manövrering: Inspektören tittar på din förmåga att hantera bilen. Du ska kunna hålla kursen (inte vingla hit och dit), växla utan att tappa fokus på trafik runt omkring, sköta pedalerna (= hitta dragläget), kunna parkera, vända, backa, starta i lutning och utföra effektiv bromsning.

Miljö; handlar om att ha en ekonomisk körstil. Att inte köra på så sätt att du gör av med bränsle i onödan. Vid t.ex. vändning ska du inte köra onödigt långt, du ska inte köra på för låga växlar (eller för höga för den delen), använda dig av motorbromsning (rulla inte fram med kopplingen nedtryckt och foten på bromsen), undvika att tok-accelerera eller stanna med hårda inbromsningar. Stå inte och slira på kopplingen vid trafiksignaler eller liknande  och bränn inte koppling när du startar från stillastående. För att få till en bra miljökörning är god planering viktigt.

Trafikregler; kan tyckas vara en självklar sak, men kan ändå behöva gås igenom lite. Inspektören vill förstås se att du teoretiskt kan trafikreglerna, men på körprovet måste du visa att du kan hantera dem praktiskt också. Verkligheten ser inte alltid ut som i teorin! Att följa eller tillämpa trafikreglerna är ett samspel mellan dig och andra trafikanter, inte bara att memorera ett regelhäfte.
     Du ska veta när du kör på huvudled eller när högerregeln gäller, var och hur du stannar vid stopplikt, vad väjningsplikt är och hur du tillämpar den korrekt, hur du ska placera bilen i bl.a. korsningar, vem som ska köra först och vem som ska väja vid möte, hur du tillämpar ”zebralagen”, d.v.s. väjningsplikt vid övergångsställen och vid cykelpassager.
     Listan kan göras hur lång som helst men jag tror du förstår vad jag menar. Vid uppkörningen går inte inspektören igenom alla dessa situationer, det skulle bli alltför långdraget. Vad inspektören säger om dessa områden ska jag ge exempel på i ett annat inlägg.

Trafiksäkerhet/beteende; handlar om ditt uppträdande i trafiken, din attityd till andra trafikanter och till risksituationer. Det handlar om att kunna identifiera (upptäcka) situationer som kan vara särskilt riskfyllda (ex. passage av buss vid hållplats, barn vid vägkanten) och hur du ska agera då. Du ska visa att du förstår trafiken och att du kan samspela med andra trafikanter. Här ryms även dina avsökningsrutiner, d.v.s. hur du ser dig för i trafiken. Var ska du titta, när ska du göra det och varför? Det handlar inte om mekaniska huvudrörelser utan om insikter. Insikter om att här är det bäst att jag ser mig för ordentligt. Det är inte bara viktigt att titta och söka av, utan också att veta vad du ska göra med det du ser. Hur hanterar du bilisten i det körfält du vill byta till? Hur hanterar du damen som är på väg mot övergångsstället? Behöver du stanna eller kan du köra vidare? Har du beredskap att stanna eller väja eller kör du som om ingenting kan hända?
     Planerar du din körning eller ramlar du bara in i situationer och måste improvisera? Hamnar du i rätt körfält eller kommer du fel ofta? Är din hastighet rätt anpassad för den trafikmiljö du är på väg in i? God planering är a och o i bilkörning. Det är viktigt för att du ska komma rätt in i situationer som uppstår under körningen.
     Under den här kategorin är det viktigt att inte överdriva. Kör inte överdrivet sakta, håll inte överdrivet långt åt höger, överdriv inte faran vid övergångsställen, överdriv inte din körning i gatukorsningar (stanna inte i alla korsningar och växla inte ned till ettan om det inte finns goda skäl till det) och överdriv inte dina avsökningsrutiner.

Nu har jag gjort en tung lista som kan kännas övermäktig, men ta det lugnt. Minns att du inte behöver köra perfekt utan att inspektören gör en helhetsbedömning av vad du presterar

I Köprovet del 4, går jag igenom begreppet helhetsbedömning. Stay tuned!

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

3 kommentarer

  1. Hej Zandra!
    Att inte bränna koppling är detsamma som att inte slira gör mycket på den. Du känner kanske igen när du var ny på detta hur motorn vrålade när du lyfte på gasen, men att du inte direkt kom någonstans? Det är att bränna koppling 😊 När du bränn koppling på riktigt luktar det riktigt illa, ungefär som ruttna ägg. Har du känt den doften när du kört bil någon gång? Det har jag! Bra att du frågar! /Rune

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s