Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE
Lite nytt om Stopplikt.
På ett flertal körprov stannade aspiranten vid stolpen där vägmärket för stopplikt satt placerat, för att sedan köra fram till vägen och stanna igen. Har de uppfyllt sin stopplikt då? Ja, det har del väl, men det visar ändå på en stor brist i beteendet och i regelförståelsen. Inte sällan fanns något fordon bakom oss och i min extraspegel såg jag ofta hur förundrade de såg ut. När sedan aspiranten körde bara för att stanna igen, ökade graden av förundran ytterligare hos dem bakom oss, när de fick tvärbromsa för att inte köra in i baken på vår bil. Så, var du stannar och hur du agerar vid stopplikt är viktigt för samspelet. Din placering sänder signaler till de andra som färdas på vägarna. Om du t.ex. stannar vid stolpen där vägmärket sitter och sedan fortsätter framåt, tror de som är ute på den väg du vill ut på, att du tänker köra. De reagerar säkert med att bromsa eller väja och det i sin tur påverkar bakomvarande och mötande fordon. Ditt beteende vid stopplikten ger ringar på vattnet och sprider sig till alla andra som befinner sig i närheten
Stopplikt
19 § En förare som har stopplikt eller skall stanna på grund av trafiksignal skall stanna vid stopplinje. Om stopplinje saknas skall föraren stanna omedelbart före signalen eller innan föraren kör in på den korsande vägen, leden eller spårområdet.
Bestämmelserna i 5 § andra stycket gäller även förare som har stopplikt.
Dvs, Föraren får köra vidare endast om det med beaktande av andra trafikanters placering, avståndet till dem och deras hastighet inte uppkommer fara eller hinder.
Men om jag kommer i 4an mot en stoppskylt och släpper gasen utan att bromsa kommer väl motorn driva mig på för snabbt framåt ? I länken står det att man ska växla ner vid rätt varvtal – jag tror det är det min privata handledare också menar. Kan du förtydliga hur du menar?
GillaGilla
Nej motorn kommer inte att driva dig för snabbt framåt utan bilen kommer att sänka farten långsamt. Ibland så långsamt att du behöver hjälpa till lite med fotbromsen.
Att köra med motorbromsning kräver god planering och god framförhållning.
Prova på detta så får du se!
Din handledare kanske menar så som Trafikverkets länk beskriver. Då är det bara att fortsätta på samma sätt, men så som din trafiklärare (enligt din beskrivning) lär ut är felaktigt.
GillaGilla
Kan du berätta hur man ska växla ner (eller inte) inför ett definitivt stopp såsom en stoppskylt? Min privata handledare och min körskolärare säger olika, och det jag hittar stödjer mer min privata handledare. Körläraren säger att om jag kommer i t.ex 4an mot en stoppskylt ska jag inte växla ner, utan bara bromsa, koppla och fortsätta bromsa, och sen först när jag står stilla vid linjen växla till 1an och köra vidare. Min privata handledare förstår inte poängen med detta, utan menar att här kan man ju nyttja ekodriving, växla till 3an, sen 2an och därmed inte förbruka bensin. Vad gäller egentligen? Tycker det är väldigt svårt att inte veta vem jag ska lita på.
GillaGilla
Hej!
Jag är ledsen att meddela dig att både din trafiklärare och din handledare har fel – även om din handledare har mer rätt än din lärare.
Motorbromsning inför t.ex. en stopplikt är att bara släppa gasen och låta bilen bromsa av sig självt. Läs gärna Trafikverkets information om detta på länken nedan.
Trafikverkets inspektörer vill se dig motorbromsa enligt det jag beskrev ovan. De vill inte se dig växla ned, släppa upp kopplingen, växla ned släppa upp kopplingen, växla ned etc etc. Det leder inte till mycket annat än en obekväm färd.
Om du inte behärskar detta moment perfekt på din uppkörning så är det inte något som i sig leder till ett underkänt resultat. Gör ditt bästa och se till att din körning är trafiksäker och att samspelet med dina medtrafikanter fungerar. Då klarar du ditt körkort.
/ Rune
http://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/Dina-val-gor-skillnad/Sparsam-korning/sa-kor-du-sparsamt/motorbromsa/
GillaGilla