Väjningsplikt

image

När man tycker att ett vägmärke är lite vackert så är man kanske lite insnöad, eller?

Väjningsplikt! Hur beter man sig när man har väjningsplikt?

Ur trafikförordningen (SFS 1998:1276)
5 §
”Förare som har väjningsplikt skall tydligt visa sin avsikt att väja genom att i god tid sänka hastigheten eller stanna.
Föraren får köra vidare endast om det med beaktande av andra trafikanters placering, avståndet till dem och deras hastighet inte uppkommer fara eller hinder.

Tydligt visa sin avsikt” betyder att dem du ska väja för ska inte behöva undra över vad du tänker göra. Det ska tydligt framgå av din körstil!

i god tid sänka hastigheten eller stanna.”

Rätt så kristallklart egentligen. Men, i god tid betyder inte i överdrivet god tid. Det ska ske i relation till den givna omständigheten.

Föraren får köra vidare” ja, när då? Jo, ”endast om det med beaktande av andra trafikanters placering, avståndet till dem och deras hastighet inte uppkommer fara eller hinder.” ‘Med beaktande’ betyder samma som ‘Med tanke på’. Du får alltså inte köra om de andras placering, hastighet eller avståndet till dem inte tillåter det.

Det krävs träning för att lära sig uppfatta och bedöma hastigheten och avståndet till andra fordon. När jag hjälpte till med körprov i Skövde för några år sedan fick jag ett bra exempel på detta. Det var ett omprov, bokat via trafikskola och i trafikskolans bil. Jag lotsar aspiranten ut mot väg 26 och vidare till trafikplats Loringa. Där svänger vi av, kör över väg 26 för att sedan ta ut på densamma och köra in mot Skövde. När vi kommer fram till korsningen med väg 26 är det väjningsplikt där. Hen som kör saktar in då det kommer ca fem sex bilar i hög fart (det är 100 km/h där) och sedan kör hen ut! Jag slänger mig på bromsen och hinner precis få stopp på bilen innan vi är mitt ute på vägen. Sedan frågar jag aspiranten vad hen tänkte på egentligen? Aspiranten svarar då att hen trodde att hen skulle hinna.

Det började bra i och med att hen sänkte farten och verkade planera för att stanna, men sedan skedde något i bedömningen av situationen, där aspiranten klart missbedömde hastigheten hos de andra fordonen och jag fick ingripa (för att rädda livet på oss och de andra).

8 kommentarer

  1. Hej! Jag är privatist men tog i början några lektioner hos körskola för att få bra grunder, och tänker ev ta någon till nu innan jag gör förarprovet om några veckor.

    Två frågor (och ytterligare en fråga för skojsskull)

    1. Trafikinspektörer vill att man placerar sig tidigt så långt ut till höger inför korsningar, om man skall svänga höger dvs, och så nära mitten om man skall svänga vänster?

    2. Gäller växling. Det har blivit väldigt naturligt, men nu i efterhand kan jag inte tänka mig att jag riktigt gör så som körskolan lärt ut. De vill att man växlar ned alldeles för tidigt, vilket innebär att man måste hålla kopplingen halvt uppe tills man kommer ned i rätt hastighet. D.v.s. vid 30 km/h går man ned från 3:an till 2:an. Jag lyssnar enbart på motorljudet och ”känner av” den hastigheten jag åker i. Så jag kanske inte växlar förrän runt 20 km/h (osäker här). Däremot är jag alltid klar med växlingen och kopplingen innan sväng. När jag t ex går ned mot 3:an till 2:an känns det väldigt mjukt, och nedväxlingen från 3 -> 2 känns lika bra som 2 -> 3.

    Och det bör tilläggas att det där mesta dels sköts ”automatiskt” numera så jag kan ägna all fokus åt vägen.

    Är lite osäker dock om trafikinspektörer bedömer hur tidigt man växlar ned? För att visa lite vad jag menar, jämför med denna video (som jag minns körskolläraren lärde ut på liknande sätt):

    3. Sista frågan, som är lite bara av nyfikenhet när vi pratar om nedväxling. Man kan ju växla ned bra mycket tidigare utan att hålla kopplingen halvt uppe längre tid genom att revmatcha. Detta är mig veterligen inget som lärs ut idag (av miljöskäl, eller?). Du har inte sett någon revmatcha på någon av dina körningar? 😉

    Gilla

    1. Hej Nicklas!
      Tack för din långa kommentar! Jag ska besvara den relativt kort.
      1) (mer av en påstående än en fråga) – Inspektören vill att du placerar dig rätt i god tid inför ditt vägval. Vad som är god tid måste du lära dig att avgöra från gång till gång. Egentligen är det inte inspektörerna som vill detta. Det är dina medtrafikanter. Då kan de planera sin körning bättre och färre komplikationer uppstår i trafiken.
      2) Jag föreslår att du inte gör dig några bekymmer över detta. Kör såsom du beskriver att du gör ”automatiskt”. Körskolans idé skulle jag släppa.
      3) Så till bonusfrågan: Ingen revmatchtning tack. Jo jag har sett många revmatcha på uppkörningar och jag gillar det inte.
      Släpp gasen, låt kopplingen vara så att bilen bara rullar framåt med växel i. När hastigheten är rätt, växla ned till rätt växel. Detta körsätt (motorbromsning) fungerar dock endast då omständigheterna så tillåter. Du kan inte anamma detta körsätt konsekvent utan hänsyn till trafikmiljö och medtrafikanter.

      Jag hoppas att detta är svar på dina frågor Nicklas, annars får du höra av dig igen.
      / Rune

      Gilla

  2. Till och med jag som har haft körkort i snart 9 år har i bland svårt att bedöma hastigheten(främst) och avståndet till andra fordon vid väjningsplikt ut på större vägar ut på mindre vägar är det inte lika svårt lägre hastighet på dom.
    Tvekar jag i över 2 sec så står jag still till dess att den bilen har passerat brukar oftast inse att jag hade ju hunnit utan problem men känner att det är mycket bättre att ge fan i att chansa än att göra det och det blir en farlig situation eller liknade om det skulle visa sig att jag har bedömt helt åt pipsvängen fel..

    Gilla

  3. Jag har kört upp 3 gånger i Uppsala och kuggat likaså med provet … jag vart så himla ledsen först 45, 47 tredje gången var jag så himla nervös och tänkte hela tiden nej jag kommer inte klara detta vart stressad över tiden fick 38!!! Jag vart krossad, cyklade hem helt deppig. Uppkörningen nervös som bara den, tyckte dock att jag körde bra.
    Blev underkänd för 3 gången!! Ni råkar inte bo i Uppsala så man kan träffas och ta en kaffe och prata vad jag ska fokusera på? 😊 ska göra prov och uppkörning första veckan i juli .. hoppas innerligt att det kommer gå bra.
    Har inte råd att förlora! Har gått i trafikskolan också .. börjar bli dyrt. Behöver hjälp och pepp snälla hjälp mig.

    Gilla

    1. Hej Alie!
      Jag har tankar på att arrangera träffar med dem som vill möta en f.d. trafikinspektör, men då i grupp och under mer formella former.
      Det är svårt att ge dig tips när jag inte vet vad din körning underkänts för. Har du dina protokoll på mail? Kan du då maila dem till mig så jag får ta del. Då kanske jag kan ge några tips.
      /Rune

      Gilla

    2. Jag har sett protokollet och ska försöka svara så snart jag kan. En fråga till dig: Har din trafiklärare sagt att du är färdigutbildad/klar för uppkörning?

      Gilla

      1. Jag hann köra upp alla mina 30 lektioner och skulle inte köpa mer.
        Han sa till mig att träna hemma också vilket jag gjorde en del.
        Han sa också till mig att jag måste vara bestämd eftersom jag är liite för försiktig. När jag kände mig redo så bokade jag upp för uppkörning, efter att ha failat nu 3 ggr och börjat inse att det måste bero på mitt nervositet.
        Jag måste bygga upp mitt självförtroende.

        Gilla

      2. Ja visst kan nervositet orsaka problem, men om du har en bra grund i din bilkörning brukar det går bra ändå.
        Jag kanske hinner läsa igenom protokollet och svara ikväll.

        Gilla

Lämna ett svar