Är inspektörens bedömning pålitlig?

Många har svårt att ta in att inspektörens bedömning av två till synes lika körprov kan diffa vid avslutet, den ena godkänd och den andra underkänd. En annan sak som förvirrar är när aspiranten upplever sin körning som snudd på felfri och då handledare och trafiklärare sagt att de är färdiga, men som trots detta får ett underkänt resultat på körprovet. I förvirring gror misstänksamheten och ryktena tar fart.

Allting blir enklare för dig som kör upp om du litar på inspektören. Inspektören är inte ute efter att underkänna, men underkänner om det är nödvändigt. I samma andetag kan jag ta död på myten om att inspektörerna har en viss kvot som måste underkännas varje dag eller vecka. Någon sådan kvot existerar inte. Vad tror ni är roligast och enklast att säga: Din körning är godkänd, eller din körning är underkänd? Om körningen är godkänd blir det bara glada miner och inget tjafs medan det motsatta ofta inträffar vid ett underkänt körprov.

Det finns tyvärr en stor misstro bland dem som ska göra sitt körprov. En misstro mot inspektören och hens avsikter. De misstror att de ska få en rättvis bedömning och om de sedan blir underkända på sitt körprov, tar de det som en bekräftelse på att de hade rätt. Var kommer då denna misstro från? Ja, inte grundas den i hur en inspektör arbetar idag, men till viss del kan misstron spridits från en äldre  generation och deras erfarenheter av uppkörningen.

Runt om i landet Sverige kör varje dag många unga människor upp för körkort. Många klarar sig, men många blir också underkända. De flesta av dessa som inte klarar sitt prov kan ta det till sig och hantera det negativa beskedet på ett bra sätt. Andra saknar den förmågan. De måste då finna ett skäl till att deras körning inte blev godkänd och lägger då över ansvaret för det på inspektören. Inom psykologin kallas detta för projektion. Man projicerar sina brister över till någon annan så slipper man själv ta ansvar. Du kan läsa lite mer om detta här.

Jag förstår att det jag skriver kan upplevas som provocerande, men det behöver inte vara mindre sant för det. Det är ganska naturligt för oss människor att skylla ifrån oss och att vilja undkomma eget ansvar. Det motsatta finns förstås också, att vissa tar på sig ansvar för något som de rimligtvis inte kan ha någon del i.

Du som ska köra upp läser eller hör om andras erfarenheter från uppkörningen, om hur illa de har blivit behandlade av trafikinspektörerna och så tar du med dig detta till ditt körprov. Om du då inte klarar dig, trots att alla kring dig anser att du kör riktigt bra, så finns risken att det blir inspektörens fel (det kan även läggas en del ansvar på trafikläraren för alla vet ju att de bara är ute efter dina pengar). Kan det vara så att handledaren inte håller måttet, eller att de inte klarar att se objektivt på sin elevs, körning utan färgas av sin relation till denne?

Trafikinspektören måste ha en stor egen erfarenhet av bilkörning. Ofta har hen varit trafiklärare eller yrkeschaufför. Trafikinspektören får sedan gå igenom en gallringsprocess; en första intervju, sedan ett teoretiskt prov och sedan ett körtest. Under körtestet sitter en eller två trafikinspektörer med, så körtestet blir också ett slags socialt test där den som söker till trafikinspektör genomgår ytterligare utvärdering. Klarar de sig genom detta nålsöga antas de till trafikinspektörsutbildningen som pågår under 12 månader. Den första tiden handlar det om medåk, d.v.s. man får sitta med i bilen när den som ska vara handledare utför sina körprov. Sedan blir det teoretisk utbildning under ett par veckors tid. Där undervisas det i trafikteori (trafikförordningen) men även i psykologi där människans agerande i provsituationer är i fokus.  Så här växlar det under utbildningstiden – teori och praktik. I varje praktikpass (ca ett eller två körprov avsätts per dag) ingår att handledare och trafikinspktörsaspirant går igenom dagens uppkörningar och tillsammans reflekterar över dem. När trafikinspektörsaspiranten anses redo får hen sätta sig i framsätet och handledaren där bak.

Innan trafikinspektörsaspiranten får utföra egna körprov, på ett s.k. interimistiskt förordnande, får hen genomgå en uppföljning där en erfaren trafikinspektör och handledaren åker med under sju körprov. Denna delexamintaion måste klaras av för att trafikinspektörsaspiranten ska få börja jobba på egen hand, utan handledaren i baksätet. För att överhuvudtaget komma dit måste de teoretiska testerna i trafikteori och psykologi vara godkända. Trafikinspektörsaspiranten får sedan utföra egna körprov utan handledare i baksätet under några månader, innan den slutgiltiga uppföljningen sker. Denna period varvas med samtal med handledaren och med andra kollegor i branschen. Under dessa 12 månader är det alltid några som slutar. Vissa slutar för att de upptäcker att yrket inte är för dem och andra får sluta för att det inte fungerar så bra i bilen.

Nu har ni fått en liten inblick i vad som krävs för att bli färdig trafikinspektör. Det är alltså en lång process där den blivande trafikinspektören genomgår kontinuerlig utvärdering och regelbundna tester för att säkerställa att hen blir bra på sitt jobb och att hen hanterar provsituationerna väl. Du kan alltså lita på att den inspektör som sitter bredvid dig på din uppkörning kan sitt jobb. Du kan släppa misstron och sluta lyssna på rykten om felaktiga bedömningar. Finns det någon sanning bakom dem så rör det sig om enheter endast mätbara i promille, vilket i praktiken innebär en försvinnande liten risk för att det skulle drabba just dig.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

12 kommentarer

  1. Jag är författare. I grunden civilekonom.

    Under hela 80-talet, ja, även en bit in på 90-talet, var jag en av Malmös skickligaste motorcykelförare. Det jag gjorde med en motorcykel klarade Zlatan inte av att göra med en boll.

    Det finns många trafikinspektörer som aldrig skulle blivit inspektörer. Mathison är definitivt en av dem. Dessutom finns det allt för många inspektörer som är rasister.

    Att få bort dem är svårt. Hur ska det gå till? Ord står mot ord.

    Gilla

    1. Hej Assar!
      Säkert finns det rasister bland Sveriges trafikinspektörer och säkert finns dem som aldrig skulle ha blivit inspektörer. Det övervägande antalet inspektörer gör ett bra arbete och har justa värderingar.

      Det är ett svårt yrke. På bara några få minuter så ska det avgöras om den som håller i ratten ska få göra det utan handledare eller trafiklärare i bilen. Om någon utan rätt kunskaper och förmågor släpps ut i trafiken kan det få ödesdigra konsekvenser både för denne och för andra. Ingen trafikinspektör vill ha sådant på sitt samvete.

      Hur har du kommit fram till dina slutsatser kring trafikinspektörerna? Det vore spännande att ta del av.

      Gilla

  2. Det finns en trafikinspektör vid namn Stellan Mathison som med omedelbar verkan skulle fråntas sitt uppdrag. Han är stationerad i Malmö med omnejd.

    I ren militant anda kuggar Mathison de flesta. Ingen ska tro att de ska klara en uppkörning på första försöket. Jag har försökt få bort Mathison från sin tjänst och kommer jobba vidare för att få honom så långt bort som möjligt från de unga körkortsaspiranterna.

    Gilla

    1. Hej Assar! Jag känner inte Stellan så hur han arbetar kan jag inte uttala mig om. Däremot så vet jag att om någon skulle sticka ut på det sätt du nämner så skulle detta hanteras av chefer på förarprov.

      Vad arbetar du med Assar?

      Gilla

    2. Hade också en dålig upplevelse med samma inspektör, Stellan. Var allmänt otrevlig och la kommentarer som gjorde att man blev nervös så att man inte kunde köra som vanligt. Om inspektörer bara var mer trevliga men ändå neutrala hade nog många kunnat slappna av och köra som vanligt som de brukar och då kunnat få sitt körkort på första försöket. Men det är nästan som att de trycker ner en för att de vill att man ska misslyckas. Följer man alla regler och inte är en fara för trafiken borde man få sitt körkort. Nästan Ingen kan köra som en års erfaren förare direkt, det kommer med tiden. Och framför allt inte när nån är otrevlig mot en…

      Gilla

      1. God fortsättning. Du fixar säkert ditt körkort, Elsa.

        Nu fick min son det vid andra uppkörningen i mars förra året. Den inspektören hade full förståelse för att min son var försiktig och kastade ytterligare blickar innan han passerade vägkorsningar och obevakade övergångsställen utan att på något vis sinka bakomvarande trafikanter. Det tyckte däremot inte denne Stellan.

        Tyvärr har det gått så långt som att det numera inte räcker med att köra mer eller mindre felfritt utan inspektörerna, på eget bevåg, har flyttat fram positionerna och vill att man ska köra precis som de tycker. Något som av en händelse (och med tanke på denne Stellan) får mig att tänka på Stalins ord: ”För de flesta människor är förnuft endast deras egna tankar och åsikter.”

        Lycka till.

        Vänligen Assar Anderson

        Gilla

  3. Pisslufare facking lögnare, ni är alltid hårdare mott invandrare, har kört mellan 800-1200km dagligen 5 dagar I veckan jobbat 13 timmars pass, kört lastbil buss Taxi i många år, och när jag söker tjänst som trafikinspektör och sedan ska köra upp för er amtöere som har bara B körkort och påstår att jag inte kan växla… Era jävla amtöere ni vet jo förfan inte ens vad en bil är isåfall.
    Med detta sagt hållkäften och sluta ljug… Era jävla maktmissbrulare som tror är poliser.

    Obs jag har alla körkort detta innebär jag har gjort många uppkörningar under mina år, och till slut en pisslufare som inte vet vad en bil är kommer och säger att jag inte kan växla,,,, jävla rasister…

    Gilla

  4. Du har helt fel för dig.

    Att vara trafikinspektör innebär som många andra yrken, tjänster, inte minst poliser, makt. Och (vilket jag inte tror någon sund person invänder mot) ska vissa inte ha denna makt.

    Dina kommande argument är således väldigt obetänksamma: Vad tror ni är roligast och enklast att säga: Din körning är godkänd, eller din körning är underkänd?

    Dessa kommentarer faller på sin egen orimlighet. Som om trafikinspektörerna är i avsaknad av känslor och emotioner. Deras vardag, kommande eller förfluten, har stor inverkan på hur de bedömer en elev. Om inspektörerna sedan är medvetna eller omedvetna låter vi vara osagt.

    Dessutom tar trafikinspektörerna inte i beaktande att varje stad har sin egen karaktär och trafik. Att jag tar upp detta är för att vi i dag ser att de blivande körkortsinnehavarna får åka kors och tvärs över hela Sverige för att Trafikverket totalt har misslyckats med att erbjuda eleverna uppkörningar på deras egen ort. Och detta var före pandemin slog till.

    Trafikverket och deras lynniga trafikinspektörer skulle skämmas.

    Gilla

    1. Jag fick samma fråga av en annan som sökte tjänst på TRV. Så här svarade jag denne:

      ”Körtestet brukar ske i ett större fordon (jag fick köra i en VW buss, men det varierar säkert.

      Du får köra ca en timme i blandad trafikmiljö och under ungefär samma villkor som ett vanligt körprov. Det viktiga är att du är dig själv och att du visar förmåga att hantera situationen. När jag gjorde körtetstet gjorde jag ett par fel, men det spelade mindre roll, då jag visade ödmjukhet, vilket är grundläggande. Det är nämligen inte bara din körning som bedöms utan även din person, då personligheten är a och o för en förarprövare. ”

      Gilla

Lämna ett svar