Grunden till allt!

För att undvika trafikolyckor skall en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna.
Trafikförordningen 2 Kap 1 paragrafen 1 st (SFS 1998:1276)

image

Texten nedan kan delvis framstå som lite hård och okänslig, men är bara ett rakt och ärligt budskap som – om du tar det till dig – kommer att leda dig förbi en uppsjö av svårigheter. Så, ta till dig detta budskap och bli vis.

Många undrar vad som krävs för att klara uppkörningen.
Jag ska köra upp i Uppsala nu på onsdag. Har ni några tips för hur jag ska göra för att klara mig?
Svaret finns i stycket ur trafikförordningen ovan. Om din körning uppfyller ovanstående kriterier blir uppkörningen inte något problem för dig. Felet många gör är att de söker efter genvägar till körkortet. De vill inte lägga den tid och de pengar som krävs för att bli en bra förare. Då vill de ha tips på hur de ska göra. I sig är det inget fel med att söka tips och råd från andra som redan klarat sitt körprov, men när det handlar om att inte vilja göra jobbet själv, så skapas problemen. Det är ofta då serien av ångestfyllda omprov börjar tillsammans med en ond spiral av kostnader.

Precis som i övriga livet går vissa moment lekande lätt för några, medan andra får kämpa desto hårdare. Du kan vara en av dem som upplever det gå väldigt enkelt. Då är du att gratulera. Om du tillhör den andra kategorin, den som faktiskt får kämpa för belöningen, så ska du inte misströsta för det. I skolan, i arbetslivet eller i livet i stort fungerar det på samma sätt. Räkna redan från början med att: Detta körkort kommer att kosta pengar, svett och tårar! Om det sedan går lättare än du trott så bra, men då har du inte byggt upp falska förhoppningar om att glida fram på en räkmacka.

Trafik är något komplicerat som det krävs en serie av förmågor för att lära sig behärska. Det krävs förmåga att tänka framåt, det krävs teoretisk kunskap och praktisk Know How, det krävs simultankapacitet (förmåga att  hantera flera saker samtidigt), det krävs god motorisk förmåga (du ska klara att sköta pedalerna, styra och växla) och samtidigt ska du se dig för, samspela med andra trafikanter och planera för din fortsatta resa mot målet). Det säger sig självt att detta tar tid att lära sig. Jämför inte andras resa med din egen väg till ett körkort. Då hamnar du lätt fel. Inse att du är en egen unik person som måste hitta din egen metod för att lyckas.

Läs teorin, nöt in trafikreglerna och lär dig att tillämpa dessa i praktiken, ut och öva på att bli en del av trafiken på våra gator och vägar, sedan bokar du ditt förarprov (teori och körning). Tänk på att det aldrig är fel att öva för mycket, att köra några extra mil innan uppkörningen. Varje gång du är ute i trafiken får du nya erfarenheter och kunskaper som du tar med dig i resten av ditt liv som körkortsinnehavare.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s